Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is ellenőrzik a gyermekotthonokat

2024.03.19. 17:17 | Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal

Elindultak a hatósági vizsgálatok a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei gyermekvédelmi intézményekben. Az ellenőrzéseket a kormányhivatal szakemberei végzik.

Az intézkedés során a vármegye összes állami és egyházi fenntartású lakás- és gyermekotthonának átvizsgálására sor kerül. Az ellenőrzések már tartanak, jelenleg az intézmények több mint egyharmadába látogattak el a kormányhivatal munkatársai. A vizsgálat helyszíni ellenőrzésekből és a dokumentáció átvilágításából áll. Amennyiben az ellenőrzés során hiányosságot állapítanak meg, akkor hatósági eljárás indul. Ha bűncselekmény gyanúja merül fel, akkor kollégáink haladéktalanul feljelentést tesznek.

Az intézkedések célja, hogy megvizsgáljuk az intézmények hogyan védik a rájuk bízott gyermekeket, működik-e a jelzőrendszer az esetleges gyermekbántalmazási esetekre. Van-e bármilyen a gyermekeket veszélyeztető kockázat az intézményben, történt-e már bántalmazás, s ha igen, akkor azt hogyan kezelték.

A kormány emellett készül a második gyermekvédelmi törvénycsomaggal, és döntött a gyermekvédelmi intézmények vezetőinek pszichológiai alkalmassági vizsgálatáról is.

 

Forrás: Főispáni Kabinet