Jászdózsán találkoztak idén a jászok

2023.07.05. 12:47 | Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal

A XXVII. Jász Világtalálkozónak ebben az évben Jászdózsa adott otthon.  A Tarna folyó két partján elhelyezkedő kistelepülés immár második alkalommal rendezte meg a szülőföldjükről elszármazott és az itthon élő jászok legnagyobb ünnepét.

Kép
Jászdózsán találkoztak idén a jászok

Identitás, függetlenség, erő – ezzel a történelmi örökséggel járult hozzá a Jászság a magyarság történelméhez. Megtanították mindannyiunk számára, hogy a szabadság mindennél fontosabb – hangsúlyozta a díszünnepségen a rendezvény fővédnöke, Kocsis Máté. A Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője jászdózsai kötődésű családjával érkezett a rendezvényre.

Kép
Jászdózsán találkoztak idén a jászok

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal képviseletében dr. Berkó Attila főispán vett részt a XXVII. Jász Világtalálkozón.

Három nap alatt rengeteg színes program várta az érdeklődőket: hagyományőrző, kulturális és szórakoztató programok követték egymást. A nyitónapon Ternyák Csaba egri érsek tartott szentmisét, majd átadták a Jászságért-díjat, amelyet idén Mozsár Lászlóné kapott. Új Jász Kapitányt avattak Kiss Gábor személyében, majd díszes felvonulás vette kezdetét a kis település utcáján.

Kép
Jászdózsán találkoztak idén a jászok

Jászdózsa kulturális, művészeti csoportjai mellett a jász és kirajzott települések hagyományőrző közösségei, és Jászdózsa erdélyi testvértelepülésének, Csíkszentsimon-Csatószegnek a fúvószenekara is fellépett. Az eseményre összeállt a helyi amatőr színjátszók közössége, a Szent Mihály téri díszes kútnál pedig régi életképeket elevenítettek fel. A sportpályán könnyűzenei koncerteket, a Szent Mihály Főangyal Templomban orgonakoncertet tartottak.

A programsorozat utolsó napján a Tarna-holtágában tizenöt jász település horgászcsapata mérte össze tudását, a Jász Ízek főzőversenyen pedig huszonöt csapat versengett az előkelő helyezésekért. E napra pálinkamustrát és perkelt torta bemutató is szerveztek. A templomkertben a Jászsági Mézlovagrend a magyar mézet népszerűsítette. Nagy sikert aratott a veterán autók, motorok felvonulása.

Az esti záróünnepségen Jászjákóhalma átvette a stafétát, e település lesz 2024-ben a következő Jász Világtalálkozó házigazdája.

 

Forrás: Főispáni Kabinet