Jegyzői szakmai napot tartott a kormányhivatal

2024.04.04. 07:58 | Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal

A közelgő önkormányzati választásokkal, illetve az új építészeti törvénnyel kapcsolatos feladatok, a gyermekvédelmi és gyámügyi terület aktuális kérdései, valamint az élelmiszer-forgalmazás biztonságának elősegítése volt a fő témája a kormányhivatal által szervezett szakmai fórumnak.

Hagyomány, hogy negyedévente szakmai napot tart a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal az önkormányzatok vezetői, munkatársai részére. Ezeken az eseményeken mindig a jegyzők által javasolt, és a kormányhivatal munkatársai által fontosnak ítélt, nagy érdeklődésre számot tartó kérdéskörökben hangoznak el előadások.

Kép

A közelgő önkormányzati és polgármester választásra tekintettel választottuk ki a rendezvény időpontját, hiszen a következő időszakot jelentősen meghatározza a választásokra történő szakmai felkészülés – mondta a megnyitón dr. Kollár István, a Hatósági Főosztály vezetője.

Kép

A fórum vendégeit dr. Berkó Attila főispán köszöntötte. A kormányhivatal vezetője hangsúlyozta: bár ezen a napon sok hasznos információ elhangzik, de ugyanekkora jelentősége van a konzultációnak is, amelyre természetesen ezúttal is lehetőséget biztosítanak.

A szakmai napon olyan aktuális és társadalmi érdeklődésre is számot tartó témákat érintettek, mint a gyermekvédelmi és gyámügyi terület aktuális kérdései, a gyermekvédelmi jelzőrendszer, amelynek hatékony működéséhez elengedhetetlen az önkormányzati szakemberek és gyámhatóságok közös munkájának továbbfejlesztése, elmélyítése.

 

A kormányhivatal továbbra is kiemelt feladatának tekinti, hogy a választási szervek munkatársai részére mind szakmai, mind informatikai területen támogatást nyújtson. Ennek érdekében folyamatosan együttműködnek a Területi Választási Iroda munkatársaival. A szakmai napon az önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választásokra való felkészülés aktuális feladatairól dr. Molnár Zoltán aljegyző tájékoztatta a helyi választási irodák vezetőit és munkatársait.

 

Előadás hangzott el az építészetről szóló új törvény hatálybalépésével kapcsolatban felmerülő önkormányzati feladatokról, valamint az egyes hatósági statisztikai adatszolgáltatási kötelezettség tanulságairól. A tavasz beköszöntéhez aktuálissá váló kérdéskörökről: a veszettség elleni védekezés aktuális kérdéseiről, illetve a méhek vándoroltatását érintő jogszabályi előírásokról is szó esett a fórumon.

 

A lakosság ellátása terén szintén fontos közös együttműködési terület az élelmiszer-forgalmazás biztonságának megteremtése. Az élelmiszerlánc-biztonság érdekében a kormányhivatal, a járási hivatalok, valamint a polgármesteri hivatalok munkatársainak közös feladataik vannak a termelői piacok és a bejelentés vagy engedélyköteles kereskedelmi tevékenységet folytató üzletekben forgalmazott élelmiszerek biztonságát érintően.

 

Kép

A szakmai nap végén az előadások során felmerült kérdésekre válaszoltak a kormányhivatal munkatársai.

 

Forrás: Főispáni Kabinet