Jelzáloghiteles ügyfelek figyelem!

2023.10.06. 07:52 | Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal

Kedvezően változott a jelzáloghitel-tartozás csökkentését szabályozó kormányrendelet. A támogatás megigénylésére nyitva álló határidő a gyermek születésétől számított 60 napról 180 napra emelkedett.

Korábban a gyermek születését követő 60. napig lehetett kérelmezni az 1 millió, illetve 4 millió forintos támogatást. Akik határidőt mulasztottak, a gyermek születésétől számított 120 napig még igazolási kérelemmel fordulhattak a kormányhivatalhoz. 2023. szeptember 1-jétől az igazolási kérelem benyújtásának lehetősége megszűnt, azonban a kérelem benyújtására nyitva álló határidő 180 napra változott.

Szintén változás, hogy szeptember 1-jétől az élve született, de elhalálozott gyermekre is jár a támogatás. Amennyiben az igénylőnek 2023. augusztus 31-ig a támogatásra való jogosultsága azért nem állt fenn, mert gyermeke a kérelem benyújtását megelőzően elhunyt, akkor kérelmét a módosított rendelet hatálybalépését követő 180 napos jogvesztő határidőn belül újra benyújthatja. Ez azt jelenti, hogy legfeljebb 2024. február 27-ig azok a családok is igénylést nyújthatnak be a támogatásra, akik a jogszabály-változást megelőzően még nem tudtak az elhunyt gyermekük jogán támogatást igénybe venni, mert a 2018. január 1-én vagy azt követően, legalább másodikként született (örökbefogadott) gyermekük a támogatási kérelmük benyújtását (benyújthatóságát) megelőzően meghalt. A támogatási összeg a második gyermek esetén legfeljebb 1 millió, harmadik vagy többedik gyermek esetén legfeljebb 4 millió forint, az eddigieknek megfelelően a már igénybe vett 4 millió forintos támogatást követően a támogatás összege már csak legfeljebb 1 millió lehet.

Azon ügyfelek, akik 2023. szeptember 1. napját megelőzően – visszamenőleg akár 2018. január 1-ig már nyújtottak be jelzáloghitel-tartozás csökkentésére kérelmet, de a támogatás maximális összegét (1 vagy 4 millió forintot) azért nem kapták meg, mert a kérelem benyújtásának időpontjában fennálló, addig folyósított kölcsöntartozásuk összege még nem érte el az igényelhető összeget, a különbözet igénylésére 2023. október 30-ig még van lehetőségük kérelmet előterjeszteni. A különbözet igénylésére az érintetteknek be kell nyújtaniuk egy újabb kérelmet az eredeti támogatási határozatot hozó hatósághoz, amelyet kormányablakon keresztül is megtehetnek.

Bővebb tájékoztatással a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal lakástámogatási hatóságának munkatársai készséggel állnak az ügyfelek rendelkezésére. Telefonos elérhetőségük: 06-56/523-046 vagy a 06-56/523-068.

 

Forrás: Főispáni Kabinet