A kengyeli ovisok is részt vettek az országos bagolyszámlálásban

2024.01.22. 16:30 | Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal

Hazánk egyik legnépesebb erdei fülesbagoly telelőhelyén, a kengyeli óvoda előtt álló két hatalmas fenyőfán idén több mint száznegyven bagoly pihen. Megóvásuk érdekében példaértékű összefogás jött létre.

Jász-Nagykun-Szolnok vármegye több településén is nagy számban telelnek erdei fülesbaglyok. A legtöbben Túrkevén és Kisújszálláson vészelik át a hideg hónapokat, Túrkevén ötszáz feletti az egyedek száma. De Kengyelen is nagy kolóniák pihennek idén, az óvoda épülete előtt álló két hatalmas fenyőn több mint száznegyven madarat számolt össze Hajdú Tamás ornitológus. Néhány lépéssel távolabb, ezüstfenyők ágai között újabb húsz-húsz fülesbagoly lelt ideiglenes otthonra.

Kép

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület által meghirdetett 2024. évi szinkronszámlálásnak ezúttal a kengyeli óvoda nagycsoportosai is tevékeny résztvevői voltak, ők is keresték a fán ülő baglyokat.

Kép

A madárles alatt Dobrosi Dénes, a kormányhivatal Természetvédelmi Osztályának szakembere mesélt a gyerekeknek a különleges madarakról. Kiderült, ők csak a téli hónapokban választják otthonuknak a települések örökzöld fáit, amelyek megvédik őket a széltől és a csapadéktól, kevésbé ázik át a tolluk, jobban el tudnak rejtőzni, és nyugodtan pihenhetnek. Ahogy jön a jó idő, tavasszal kimennek a települések határába, és általában szarkafészkekben keresnek költőhelyet maguknak.

Az erdei fülesbaglyok amellett hogy védettek, nagyon hasznosak is. Egy-egy példány átlagosan napi két-három egér vagy mezei pocok méretű zsákmányállatot fogyaszt el. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület számításait figyelembe véve a hazánkban tartózkodó baglyok a téli hónapok alatt több mint négymillió mezőgazdasági kárt okozó rágcsálót pusztítanak el. Ennyi zsákmányállat össztömege körülbelül száz tonna.

Mivel védett állatok, így élőhelyüket, búvóhelyüket nem lehet megszüntetni, a fákat kivágni. A kengyeli egy nagyon jó példa arra, hogy összefogással és megfelelő kommunikációval miként óvhatjuk meg a baglyok élőhelyét – hívta fel rá a figyelmet természetvédelmi hatóság munkatársa. Dobrosi Dénes elmondta: a Hortobágyi Nemzeti Park szakembereivel, ornitológusokkal, valamint a település vezetőjével és az óvodával közösen védik az itt pihenő erdei fülesbaglyokat. Ebben az időszakban másik bejáratot használnak, így a gyerekek és a baglyok is zavartalanul megférnek egymás mellett.

Kép

Az óvodától nem messze, egy családi ház udvarán, több ezüstfenyőt is birtokba vettek a telelő baglyok, ott is egy nagy létszámú kolónia ül az ágak sűrűjében. Az ott lakó idős férfi óvja, védi az ideiglenes albérlőket. Dobrosi Dénes bízik benne, hogy ezek követendő példák lesznek, és mások sem zavarják el az udvarukon pihenő baglyokat.

 

Forrás: Főispáni Kabinet