Kétnapos Pályaválasztási Kiállítást tartanak Szolnokon

2023.09.27. 15:31 | Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal

A rendezvény az általános iskolák végzős tanulói, szüleik és a pedagógusok számára nyújt információt a pályaválasztásról. Az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban és az előtte lévő téren bemutatkoznak a vármegye középfokú oktatási intézményei, valamint számos munkáltató, így a fiatalok első kézből kaphatnak információt az egyes foglalkozásokról, szakmákról.

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal által szervezett rendezvényen dr. Berkó Attila főispán köszöntötte a vendégeket. Beszédében hangsúlyozta: fontos a munkaalapú társadalom tovább építése, megerősítése. A vármegyében versengenek a munkáltatók a szakképzett munkaerőért.

Kép

A mai eseménnyel azt szeretnénk elérni, hogy az érdeklődők olyan pályát, szakmát válasszanak, ami biztos megélhetést, kiszámítható jövőt jelenthet számukra – hangzott el dr. Berkó Attila köszöntőjében.

Kép

A szakképzés legfontosabb célja a munkanélküliség megelőzése; olyan piacképes szakmát kell a fiatalok kezébe adni, amivel tudnak, akarnak és képesek lesznek dolgozni - hangsúlyozta a Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a nagy érdeklődéssel kísért szolnoki eseményen.

Czomba Sándor a fiatalok helyzetéről azt mondta, hogy míg 2013-ban a vármegyében 3500 regisztrált pályakezdő álláskereső volt, idén nyáron 750. Ez még mindig sok, de érezhető a javulás. Fontosnak nevezte, hogy a fiatalok piacképes szakmát válasszanak. A duális képzés adta lehetőségeket maximálisan ki kell használni, a szakmát igazán éles körülmények között, éles helyzetben lehet megtanulni - mondta az államtitkár.

Kép

 

Forrás: Főispáni Kabinet