Közel ezernégyszáz fiatal jutott adómentes keresethez Jász-Nagykun-Szolnok megyében

2022.09.07. 10:29 | Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal

Napjainkban már a tanórákon ülnek azok a közép- és főiskolások, akik nemrég a Nyári diákmunkaprogram támogatásával dolgoztak. Megyénkben 165 munkáltató 1365 diákot foglalkoztatott.

Idén júliusban és augusztusban a 16 és 25 év közötti fiatalok munkatapasztalathoz és szja-mentes jövedelemhez juthattak a szünidőben. A Technológiai és Ipari Minisztérium eredetileg 105 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosított a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatalnak a Nyári diákmunkaprogram megvalósításához, de a nagy érdeklődésre tekintettel július elején újabb 36 millió forint érkezett a központi forrásból.

A programba regisztráló fiatalok az elmúlt két hónapban önkormányzatoknál, a turizmusban, vendéglátásban vagy a mezőgazdaságban dolgozhattak. Mivel keresetük után január óta nem kell személyi jövedelemadót fizetniük, ezért még több pénz maradt náluk.

A program az önkormányzatok számára legfeljebb két hónap időtartamra teljes egészében megtérítette a legfeljebb napi 6 órás foglalkoztatás után fizetett bért. A cégeknél maximum napi 8 órás foglalkoztatás volt támogatható, a program a munkabér összegének háromnegyedét vállalta át.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében a dolgozó diákok döntő többsége önkormányzatoknál talált munkát, a turizmus és vendéglátás területén 218, a mezőgazdaságban pedig 43 diák dolgozott.

A Nyári diákmunka program nem titkolt célja volt az is, hogy a tanulókat felkészítse a későbbi munkavállalásra, és a most megszerzett tapasztalatok megkönnyítsék majdani munkahelyi beilleszkedésüket.

Forrás: Kabinet