Közösen keresték a válaszokat az agrárszektor kihívásaira

2023.11.27. 13:47 | Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal

Új irányokat fogalmaztak meg a jászberényi mezőgazdasági fórumon, amelyen Dr. Berkó Attila főispán elmondta: célunk az, hogy Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében munkalehetőséget biztosítsunk mindenkinek, aki dolgozni szeretne.

Kiutak címmel rendeztek agrárfórumot az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Jászberényi Campusán. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei szervezete (NAK) és a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara tájékoztató fórumán a szakemberek megoldást és új irányokat kerestek az agrárszektort érintő kihívásokra. A rendezvényen az agrárvállalkozások mellett a kereskedelmi és ipari szektor képviselőinek is hasznos információkat nyújtottak.

Kiss Róbert, a NAK vármegyei igazgatója köszöntőjével indult a program, majd dr. Varró Bernadett, a Jászberényi Campus igazgatója és Pócs János országgyűlési képviselő osztotta meg gondolatait. A tanácskozást Dr. Sziráki András, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke nyitotta meg.

Kép

Azt gondolom, hogy kellő optimizmussal, elkötelezettséggel, tenni akarással és korrekt összefogással túljuthatunk a nehézségeken és sikeresen lépünk tovább mindannyiunk közös érdekében – fogalmazott az iparkamarai elnök.

Kép

Hubai Imre Csaba, a NAK vármegyei elnöke beszédében hangsúlyozta, hogy a kiútkeresésben a magyarság nemzetmegtartó erejéhez kell visszanyúlni. Ez azt jelenti, hogy a magyar nyelv, a magyar termőföld, a történelmi egyházak és a szaktudás alapjaira építhetünk.

A köszöntők után a szakmai előadások következtek. Dr. Berkó Attila főispán Jász-Nagykun-Szolnok vármegye munkaerő-gazdálkodási lehetőségeiről beszélt.

Kép

A kormányhivatal vezetője a foglalkoztatottság területén elért eredmények ismertette. Elhangzott: Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében a foglalkoztatottak száma évek óta emelkedik, 2023 harmadik negyedévében 5,3 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. A foglalkoztatási arány 77,3 százalékos. Célunk az, hogy a vármegyénkben élő minden embernek, aki dolgozni szeretne, munkalehetőséget biztosítsunk. A folyamatos fejlődések, beruházások nagyban elősegítik e cél elérését – emelte ki a főispán. Dr. Berkó Attila előadása során az agrárium számára nyújtható támogatásokról is tájékozódhattak a fórum résztvevői.

Forrás: szoljon.hu; Főispáni Kabinet