Külföldön is biztonságban

2024.02.15. 14:47 | Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal

Külföldi tartózkodás során is előfordulhat, hogy orvosi ellátásra van szükségünk. Ilyen esetekben nyújt segítséget az európai egészségbiztosítási kártya, amely bármelyik kormányablakban egyszerűen és ingyenesen igényelhető.

Mire jó az európai egészségbiztosítási kártya?

A kártya birtokában utazásunk, ideiglenes tartózkodásunk során az Európai Unió bármelyik tagállamában, valamint Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában, Svájcban, Egyesült Királyságban és Szerbiában igénybe vehetjük az állami egészségügyi ellátást, amennyiben arra orvosi szempontból szükségünk van. Ilyenkor ugyanazok a feltételek vonatkoznak ránk, mint az adott országban biztosítással rendelkezőkre.

Fontos tudni, hogy az európai egészségbiztosítási kártya nem helyettesíti az utasbiztosítást, és nem garantál ingyenes szolgáltatásokat, hiszen előfordulhat, hogy az adott tagállamban biztosított személyeknek fizetniük kell az egészségügyi ellátásért, s ilyenkor ez a szabály vonatkozik ránk is. A kártya nem fedezi a költségeinket, ha kifejezetten azzal a céllal utazunk egy másik országba, hogy ott orvosi kezelést vegyünk igénybe.

Meddig érvényes?

A határozatlan idejű jogviszonnyal és érvényes TAJ számmal rendelkező magánszemély részére legfeljebb 120 hónapra állítható ki az Európai Egészségbiztosítás Kártya. A határozott idejű jogviszonnyal és érvényes TAJ számmal rendelkező magánszemély részére a jogviszony vége dátumáig adható ki az EU Kártya.

Azon magánszemély részére, aki egészségügyi szolgáltatási járulékfizetésre kötelezett jogviszonnyal és érvényes TAJ számmal rendelkezik, legfeljebb 6 hónapra állítható ki. Ebben az esetben az EU Kártya igénylésekor a kérelmezőnek be kell adnia a NAV által kiállított igazolást arról, hogy nincs hátraléka a járulékfizetésben.

Hol lehet igényelni?

Bármelyik kormányablakban. A Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei lakosok a kormányhivatal Egészségbiztosítási Osztályát is felkereshetik Szolnokon, az Ady Endre u. 9. szám alatt. De otthona kényelméből is intézheti az EU Kártya igénylését, kérelmét benyújthatja ügyfélkapun, E-Papíron és postai úton is.

Mennyibe kerül?

Az európai egészségbiztosítási kártya ingyenes.

Érvényességi időn belüli elvesztés esetén kell 3.000 forint összegű igazgatási szolgáltatás díjat fizetni, amennyiben szeretnénk újból igényelni.

 

Forrás: Főispáni Kabinet