Külföldre utazik? Ne felejtse el kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát!

2023.08.02. 16:22 | Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal

Minden olyan magyar állampolgár ingyenesen igényelhet Európai Egészségbiztosítási Kártyát, aki rendelkezik érvényes társadalombiztosítással. Ez egy-egy külföldi utazás alkalmával igen hasznos lehet, hiszen az átmeneti tartózkodás idején sürgős, illetve szükséges mértékű egészségügyi ellátásra jogosít. 

Az Európai Egészségbiztosítási Kártyával az Európai Unió valamennyi tagállamában, valamint az Egyesült- Királyságban, Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában, Svájcban és Szerbiában ugyanolyan feltételek és költségek megfizetésével vehetjük igénybe az állami egészségügyi ellátást, mint az adott országban élő, és ott biztosítással rendelkező lakosok.

A plasztik kártyát bármely kormányablakban, valamint egészségbiztosítási ügyfélszolgálaton (Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében Szolnokon, az Ady Endre út 9. szám alatt) személyesen, vagy meghatalmazott útján - kiskorúak esetén a törvényes képviselő közreműködésével - továbbá postai úton, valamint ügyfélkapun keresztül írásban igényelhető. Ha az utóbbi lehetőséget választja, akkor akár otthon, a számítógépe előtt ülve is kérheti az okmány kiállítását, a www.magyarorszag.hu weboldalon keresztül.

 

Forrás: Főispáni Kabinet