Különleges katonai helikopterek érkeztek a szolnoki bázisra

2023.07.25. 12:21 | Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal

Világon is egyedülálló, a magyar légierő számára kifejlesztett fegyverzettel felszerelt helikopterek érkeztek Szolnokra, az MH Kiss József 86. Helikopterdandárhoz. Korszakváltás történik a magyar haderőnél, minden képességét megreformálják, megújítják - közölte a honvédelmi miniszter a Magyar Honvédség újonnan rendszeresítendő H225M típusú helikoptereinek ünnepélyes átadásán.

Kép

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: a vezérkar kidolgozott egy "haderőképnek" nevezett tervet, amelyben szerepel, hogyan nézzen ki szervezetileg, feltöltöttségében, készenlétében a magyar haderő 2031-ig. Egy ilyen terven dolgoznak szisztematikusan, lépésről lépésre, amely egy huszonegyedik századi, modern, digitális haderő kiépítését teszi szükségessé, amely két komponensre támaszkodik. Egyrészt egy kiemelt, magas technológiájú, modern fegyverzettel felszerelt hivatásos katonákból álló haderőre, amely az országban támaszpontszerűen helyezkedik el, ilyen például a szolnoki légibázis is. Másrészt az ország teljes felületét lefedő, "kapillárisszerűen" működő, döntően tartalékosokból álló hagyományos felszereléssel felszerelt területvédelemre - közölte.

Összesen tizenhat H225M típusú helikopter érkezik, a hétfői ünnepélyes átadáson az első kettő Airbus H225M típusú, 70-es és 71-es oldalszámú közepes, szállító konfigurációjú volt látható. Ilyen gépből érkezik még nyolc, azaz összesen tíz lesz. Emellett a különleges műveleti erők kapnak hat H225M típusú helikoptert, amely a HForce nevű, speciálisan a magyar légierő számára kifejlesztett fegyverzetcsomaggal lesz felszerelve, ami a világviszonylatban is egyedülálló - emelte ki a honvédelmi miniszter. A modern, csúcstechnológiás helikopterek használatához szükséges kiképzés elméleti részét megkapták az állomány tagjai, a megérkezett gépekkel a konkrét kiképzés is elindulhat.

Kép

Bruno Even, az AIRBUS Helicopters elnöke beszédében megemlékezett a horvátországi helikopterbaleset három magyar áldozatáról. Kiemelte a légibiztonság fontosságát a katonai területen is. A beszédek után Böröndi Gábor, a Honvéd Vezérkar főnöke átadta a helikoptereket Bali Tamásnak, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár parancsnokának. Ezt követően Kálinger Roland tábori lelkész mondott áldást.

Kép

Az ünnepélyes eseményen a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal képviseletében dr. Berkó Attila főispán vett részt.

Az H225M helikopter maximális felszállótömege 11 tonna, maximális sebessége óránként 324 kilométer.

Forrás: MTI, Főispáni Kabinet