Legyen béke, szabadság és egyetértés!

2024.03.15. 15:28 | Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter volt a vendége az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen Tiszafüreden.

A szabadság azt jelenti, hogy a sorsunkról, a jövőnkről kizárólag mi magunk dönthetünk, és Magyarország kész kiállni a szabadságáért, a nemzeti függetlenségéért akár még a legnagyobb túlerővel szemben is - jelentette ki Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta: nem akármilyen ereje volt annak a gondolatnak, amelyet 176 évvel ezelőtt megfogalmaztak a pesti ifjak, akik nem kívántak mást, mint amit ma is szeretnénk. A 12 pont ugyanis úgy kezdődött: legyen béke, szabadság és egyetértés. És ma is azt mondjuk, kedves barátaim, hogy legyen béke, legyen végre béke itt, a szomszédunkban a háború helyett – mondta a miniszter.

 

Kép
Legyen béke, szabadság és egyetértés!

Szijjártó Péter a szabadság eszméje mellett is felszólalt, hogy senki ne kényszeríthesse Magyarországra "idegen országok hívatlan bevándorlóit, vagy más, tőlünk idegen kultúrák életmódját".

És azt mondjuk, legyen egyetértés! Legyen egyetértés abban, hogy csak és kizárólag mi, magyarok dönthetünk a magyar nemzet jövőjéről, és mi saját erőnkből oldjuk meg a nemzetünk fennmaradását. Továbbra is a családjainkat támogatjuk, a gyermekek jelentik a jövőt, értük dolgozunk, értük fejlesztjük az országot, értük óvjuk meg környezetünket. A miniszter kiemelte: a magyar nemzet napjainkban is kiáll az igazáért, a szabadságáért, illetve a véleménye megvédéséért. A szabadság azt jelenti, hogy a sorsunkról, a jövőnkről csakis mi magunk dönthetünk. Büszkék vagyunk arra, hogy olyan bátor hőseink vannak, voltak, mint az 1848-as elődeink, akik a hazáért cselekedtek, és méltó emléket hagytak hátra magukról.

Kép
Legyen béke, szabadság és egyetértés!

Az ünnepség koszorúzással folytatódott. Előbb Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Ujvári Imre polgármester, majd F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő és Hubai Imre vármegyei elnök helyezte el a megemlékezés virágait.

Kép
Legyen béke, szabadság és egyetértés!

A kormányhivatal képviseletében dr. Berkó Attila főispán és Varga Tibor, a Tiszafüredi Járási Hivatal vezetője koszorúzott.

Kép
Legyen béke, szabadság és egyetértés!
Forrás: MTI és Főispáni Kabinet