Megemlékezés

2024.04.16. 16:31 | Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából tartottak megemlékezést Szolnokon. A XX. század egyik legszörnyűbb tragédiájára, és azokra az ártatlan emberekre emlékeztek, akiknek csupán egyetlen „bűnük” volt: a származásuk.

1944-ben a német megszállást követően, a csendőrség hathatós közreműködésével összegyűjtötték a zsidókat. Szolnokon is létre kellett hozni egy gettót, amelyet először a Liget úton akartak kialakítani, ám ez ellen az ott lakók tiltakoztak. Így jelölték ki végül helyszínként a belvárosi Csarnok utcát, ahol most a Pelikán Szálló és a Baross út 1. szám alatti épület áll. Kerítést emeltek, és a városból, illetve a közvetlen környékről körülbelül 1200 embert zsúfoltak össze.

Kép
Megemlékezés

A megrendítő esemény emlékeit őrzi a 2018-ban felállított márvány emlékkő, amelyen egy kicsiny bronz dombormű, egy szegre akasztott sárga csillagos kabát látható.

Kép
Megemlékezés

Az emlékkőnél a kormányhivatal képviseletében dr. Berkó Attila főispán és dr. Botka János Hunor, a Szolnoki Járási Hivatal vezetője koszorúzott.

Kép
Megemlékezés

Ezt követően – az egykori zsinagóga épülete felé haladva - a botlatóköveknél megálltak egy-egy pillanatra, és főhajtással emlékeztek az elhurcolt áldozatokra.

Kép
Megemlékezés

A megemlékezés a Szolnoki Galériában, majd emlékkövek elhelyezésével zárult.

Kép
Megemlékezés

 

Forrás: Főispáni Kabinet