Mellrák: mindennél fontosabb szűrésre menni

2023.10.30. 14:07 | Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal

Minden év októbere a mellrák elleni kampány hónapja. Ám a szűrésekre nem csupán ebben az egy hónapban, hanem az év tizenkét hónapjában, a meghívólevélben olvasható helyen várják a hölgyeket. Többek között erre hívta fel a figyelmet Dr. Beke Gabriella vármegyei tisztifőorvos a Szolnok TV Köz-Ügy című podcast műsorában.

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetője elmondta: a 45 és 65 év közötti hölgyek kétévente meghívólevelet kapnak, amelynek feladója Müller Cecília országos tisztifőorvos. Ebben a levélben egy tájékoztató is található arról, hogy hol kell megjelenni a szűrővizsgálaton.

Az októberi figyelemfelhívás célja, hogy rávilágítson a szűrővizsgálaton való részvétel fontosságára, a betegség korai felismerésének érdekében.

Tavaly összesen kilencezer, 45 és 65 év közötti nőt hívtak meg ingyenes emlőszűrésre Jász-Nagykun-Szolnok vármegyéből a Hetényi Géza Kórházban található emlőszűrő központba. Az érintettek mindössze a 36 százaléka jelent meg, pedig a vizsgálattal 80 százalékos a kiszűrt betegek gyógyulási esélye.

További részletek ezen a linken, a Szolnok TV Köz-Ügy Podcast műsorában hallhatók.

 

Forrás: Főispáni Kabinet