Nárciszt szedtek a hospice és palliatív ellátás világnapján

2024.03.14. 11:18 | Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal

A tavaly ősszel elültetett nárciszokat gyűjtötték csokorba a szolnoki Kossuth téren.  A virágokat a hospice ellátásban lévő, onkológiai osztályon fekvő betegeknek juttatják el.

A Hospice Világnap Méltóság Mezeje programját Angliában indították el 1948-ban, később a világ számos országa csatlakozott a nemzetközi mozgalomhoz. Szolnok Dr. Böjthe Lajos főorvos kezdeményezésére 2012 őszén kapcsolódott a programhoz. A rendezvények célja a hospice szellemiségének terjesztése, az emberi méltóság megőrzésének biztosítása a végstádiumú betegek körében is.

A sárgán virágzó nárciszhoz kapcsolódó ünnepségnek évente két központi eseménye van: ősszel a nárcisz virághagymák elültetése, majd tavasszal a virágok leszedése és eljuttatása a hospice ellátásban lévő, és az onkológiai osztályon fekvő betegeknek – hangzott el a szolnoki eseményen.

A nárcisz szerte a világon a rákbetegek szimbóluma: az életnek, a reménynek, a halál legyőzésének, a szeretetnek, a ragaszkodásnak a kifejezője.

Kép

A Méltóság Mezeje programhoz iskolák is csatlakoztak. A program elindítói ugyanis úgy vélték, hogy már gyermekkorban el kell kezdeni a tudatos nevelést, amely a betegséghez és az elmúláshoz való viszonyt természetessé teszi. Szolnokon a Varga Katalin Gimnázium diákjai segítettek leszedni és csokorba gyűjteni a remény virágait, amelyet átadtak a kórházak képviselői számára, hogy juttassák el azokat az érintetteknek.

Kép

A rendezvényen a kormányhivatalt Dr. Beke Gabriella vármegyei tisztifőorvos képviselte.

 

 

Forrás: Főispáni Kabinet