Nőtt az őszi érettségi vizsgára jelentkezők száma

2022.09.26. 15:15 | Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal

Az elmúlt évhez képest idén százhússzal többen jelentkeztek az őszi érettségi vizsgára Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Nőtt az emelt szinten érettségizők száma is, ezért a megyében az eddigieknél több szolnoki oktatási intézményt vontak be az írásbeli és szóbeli vizsgák lebonyolításába.

Lezárult a 2022/2023. tanév október-novemberi érettségi vizsgáira való jelentkezés. A kormányhivatal adatai szerint míg tavaly 441-en, idén ősszel 561-en szeretnének érettségizni a megyében.  Évről évre egyre többen jelentkeznek emelt szintű érettségi vizsgára, 2020-ban 158-an, tavaly 200-an, idén ősszel pedig 214-en.

Legnagyobb számban a középiskolai tanulóviszonnyal rendelkezők küldték el jelentkezési lapjukat. Ők öt kijelölt iskolában adhatnak számot tudásukról: Jászberényben a Lehel Vezér Gimnáziumban, Szolnokon pedig a Varga Katalin Gimnáziumban, a Szolnoki SC Jendrassik György Gépipari Technikumban, a Szolnoki SC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskolában, valamint a Szolnoki SC Pálfy-Vízügyi Technikumban lesz lehetőségük vizsgát tenni a diákoknak.

Természetesen azok is élhetnek az érettségi vizsga lehetőségével, akiknek nincs középiskolai tanulói jogviszonyuk. Az ő jelentkezésüket a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatalnál várták. Ezzel a lehetőséggel ezúttal hetvenen éltek. Nekik a Szolnoki Szakképzési Centrum Jendrassik György Gépipari Technikum biztosít helyszínt arra, hogy megszerezzék középszintű írásbeli és szóbeli vizsgájukat.

Emelt szintű érettségit Jász-Nagykun-Szolnok megyében csak a megyeszékhelyen lehet tenni. A jelentkezők magas száma miatt kilenc szolnoki középfokú oktatási intézményt vontak be az írásbeli, gyakorlati és szóbeli vizsgák lebonyolítására. A Varga Katalin Gimnázium, a Verseghy Ferenc Gimnázium, a Szolnoki Széchenyi István Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium, a Szolnoki SC Jendrassik György Gépipari Technikum, a Szolnoki SC Petőfi Sándor Építészeti és Faipari Technikum és Szakképző Iskola, a Szolnoki SC Pálfy-Vízügyi Technikum, a Szolnoki SC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola, a Szolnoki SC Vásárhelyi Pál Két Tanítási Nyelvű Technikum, valamint a Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium biztosít idén ősszel helyszínt az emelt szinten vizsgázóknak.

Az írásbeli vizsgákra 2022. október 14-27. között kerül sor - vizsgatárgyanként országosan egységes időpontokban. A középszintű szóbeli vizsgákat november 21-25. között, az emelt szintűeket pedig november 10-14. között tartják.

Forrás: Kabinet