Nyílt napot tartottak a munkabalesetek csökkentése érdekében

2024.04.24. 15:37 | Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal

Egyre kevesebb a munkabaleset Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében, a halálos munkabalesetek száma 2021-hez képest a hetedére esett vissza.

Hagyomány, hogy évről-évre nyílt napot szervez a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal abból a célból, hogy a munkavédelemmel foglalkozó szakemberek megismertessék a vonatkozó jogszabályokat, és megosszák tapasztalataikat. A mostani rendezvényen a prevencióra helyezték a hangsúlyt, felhívták a figyelmet a legfontosabb előírásokra, aktuális jogszabályokra. Mindezt annak érdekében, hogy az ismerethiány ne vezessen munkabalesetekhez.

Kép

A munkahelyeken továbbra is tegyünk meg mindent a munkakörülmények javítása és a munkavállalók életének, testi épségének megóvása érdekében – hangsúlyozta dr. Berkó Attila főispán azon a nyílt napon, amit a kormányhivatal szervezett a munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak emléknapja alkalmából.

Magyarország versenyképességének megőrzése szempontjából is rendkívüli jelentőséggel bír a munkahelyek biztonsága. Befektetni a munkavédelembe nem kiadást jelent, hanem a munkabalesetek és a foglalkozási megbetegedések megelőzésén túl, többszörös anyagi megtérülést is hoz a vállalkozások számára. A biztonságos, egészséget nem veszélyeztető foglalkoztatás egyaránt szolgálja a munkavállaló, a munkáltató és a nemzetgazdaság érdekeit – mondta dr. Dirner-Sütő Edit Szonja. A kormányhivatal Foglalkoztatási, Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztályának vezetője elmondta: a biztonságos munkakörülmények biztosítása elsősorban a munkáltató feladata, de a munkavállalók együttműködésére, szabálykövetésére is szükség van. Az állam szabályzó, ellenőrző és ösztönző szereppel bír ebben a folyamatban.

Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében – az országos adatokkal összhangban – az elmúlt két évben folyamatosan csökkent a 3 munkanapot meghaladó munkakieséssel járó munkabalesetek száma. Míg 2021-ben 14, addig 2022-ben és 2023-ban két-két halálos munkabaleset történt a vármegyében – hangzott el Imre József, a Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Osztály vezetőjének előadásán.

A munkavédelem mellett a munkaügyi szakterület is szerepet kapott a rendezvényen, a harmadik országbeli állampolgárok foglalkoztatásának szabályairól hallhattak információt a megjelentek.

Kép

A munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak emléknapját először 1984. április 28-án a Kanadai Közalkalmazottak Szakszervezete tartotta meg, majd világszerte elterjedt nemzetközi emléknappá vált. Hazánkban 2012-ben nyilvánították április 28-át emléknappá, ezzel is kifejezve az elkötelezettséget a munkavállalók életének és testi épségének védelme iránt.

Az emléknap célja, hogy felhívja a nyilvánosság, a munkáltatók és a munkavállalók figyelmét a munkavédelemre, a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzésének fontosságára.

 

Forrás: Főispáni Kabinet