„Okos”parcellakövet adtak át a szolnoki temetőben

2023.06.29. 14:37 | Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal

Tavaly indította el kezdeményezését a Nemzeti Örökség Intézete, hogy az ország minden olyan temetkezési helyét, ahol védett sírok találhatók, információs parcellakövekkel jelöli meg. Ezúttal a szolnoki katolikus temetőben adtak át „okos” parcellakövet. Az ünnepi eseményen a kormányhivatal képviseletében dr. Katona Károly főigazgató mondott köszöntőt.

A nemzeti sírkert védettségi kategóriát Magyarország Kormánya hozta létre 1999-ben azon országhatáron belül található sírhelyek számára, amelyekben a nemzet leginkább megbecsült személyei nyugszanak. A nemzeti sírkertbe sorolt nyughelyek védettek, nem felszámolhatóak. Jelenleg hazánkban több mint hatezer ilyen síremlék van – hangzott el Móczár Gábor nyitóbeszédében. A Nemzeti Örökség Intézet főigazgatója elmondta: a következő hónapokban, években sorra megjelölik azokat a temetkezési helyeket, ahol nemzeti sírkert részeként védett sírok találhatóak. 

 

Kép

 

Kép

 

A városi önkormányzat képviseletében Fejér Andor alpolgármester, majd dr. Katona Károly, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal főigazgatója osztotta meg személyes tapasztalatait, és méltatta a Nemzeti Örökség Intézete kezdeményezését.

 

A következő évek során a temetők bejáratához elhelyeznek egy-egy információs parcellakövet, rajta egy QR-kóddal, amely az intézet honlapjára (https://nori.gov.hu/) mutat, azon belül is az adott temető védett sírjainak listájára és a benne nyugvó személyek életrajzaira. Emellett információs térképeken be is jelölik a védett sírok pontos temetőn belüli elhelyezkedését, ezzel is megkönnyítve az odalátogatók tájékozódását.

 

Kép

 

Jelenleg Keszthelyen, Budapesten a Fiumei úti sírkertben, a Salgótarjáni utcai zsidó temetőben, a Farkasréti, az Óbudai, a Megyeri úti és az Új köztemetőben, valamint Csurgó, Sümeg temetőiben van ilyen „okos” parcellakő. Idén Pannonhalmán, illetve Iváncsán került sor a helyi temetők megjelölésére, majd Székesfehérvár, Nyíregyháza és Debrecenben temetői következtek.

 

Kép

 

Ehhez csatlakozott most Szolnok városa, ahol az alábbi védett sírok találhatók:

Római katolikus temetőben:

  • Boros Ottó vízilabdázó, olimpiai bajnok
  • Chiovini Ferenc festőművész, grafikus
  • 1919-ben kivégzett katonatisztek, csendőrök és polgári személyek emlékműve
  • Hasznos István vízilabdázó, olimpiai bajnok
  • Hild Viktor régész, muzeológus
  • Kanizsa Tivadar vízilabdázó, olimpiai bajnok
  • Kenéz Béla statisztikus, közgazdász
  • Verseghy Ferenc pálos szerzetes, költő

Református temetőben:

  • Kellner Gyula maratoni futó, olimpiai bronzérmes
  • Pólya Tibor festő, grafikus, iparművész

 

Kép

 

Az avatást követően többen azonnal megnézték a parcellakő nyújtotta információkat okostelefonjuk és a QR-kód segítségével.

 

Forrás: Főispáni Kabinet