Rossz tapasztalatokkal zárult a hőszigetelő anyagok forgalmazásának ellenőrzése

2023.08.11. 08:00 | Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal

A kereskedelmi forgalomban árusított leggyakoribb hőszigetelő anyagok forgalmazási körülményeit vizsgálták a Fogyasztóvédelmi Hatóság szakemberei az elmúlt hónapban Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében. Azt ellenőrizték, hogy azok megfelelnek-e a vonatkozó jogszabályi előírásoknak, különös tekintettel a termékek jelöléseire és teljesítménynyilatkozataira. A kifogásolási arány az áruházláncok esetében száz százalékos volt, míg a kiskereskedelmi egységeknél kilencven százalékos.

A vizsgálatok során gyakorta tapasztalták a szakemberek, hogy a kereskedők költséghatékonysági szempont miatt a gyártók által csomagolt és jelölt egységcsomagokat megbontják, és az abból kiemelt 1-1 db hőszigetelő lemezt már jelölés nélkül értékesítik a fogyasztók számára. Az esetek többségében a forgalmazó nem győződik meg arról, hogy milyen jelölés van a megbontott csomagból darabonként értékesített termékeken. Pedig jelöletlen termék nem kerülhet kereskedelmi forgalomba! Ezt a hibás gyakorlatot is szűrték a Fogyasztóvédelmi Hatóság munkatársai az ellenőrzések során.

Vizsgálták továbbá a hőszigetelő lemezeken kötelezően feltüntetendő CE jelölés tartalmi megfelelőségét és kialakítását. Gyakori hiba volt, hogy a csomagolás nélkül értékesített termékeken nem szerepelt a CE jelölés.

Ellenőrzésre került az építési termékekhez kapcsolódó teljesítménynyilatkozat megléte és megfelelősége is. Ennek kapcsán azt tapasztalták, hogy nem minden kereskedő van tisztában azzal, hogy teljesítménynyilatkozattal is rendelkezni kell a forgalmazott termékeknek. Több esetben előfordult, hogy nem volt beazonosítható, hogy az átadott teljesítménynyilatkozat melyik termék tanúsítására szolgál, ugyanis azonosító nélkül, jelöletlenül értékesítették a termékeket.

Teljesítménynyilatkozatot többnyire építkezésekhez és online formában kérnek, hogy azt az építési naplóba csatolni tudják. Kérés esetén azonban e dokumentumot nyomtatott formában is át kell tudni adnia a kereskedőnek.

 

Forrás: Főispáni Kabinet