A Stadler 17 milliárd forintos beruházással több, mint 170 munkahelyet hoz létre Szolnokon

2023.09.12. 14:52 | Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal

Legördült az ötezredik kocsitest a Stadler gyártósoráról. A projektbejelentőn Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta: a beruházás nyomán csaknem 20 százalékkal bővül a vállalat termelési kapacitása, így már évente 750 kocsitestet lesz képes előállítani.

A 17 milliárd forint értékű projektet az állam 4,8 milliárd forinttal támogatja, ezzel hozzájárulva 170 új munkahely létrejöttéhez, így a cég dolgozóinak létszáma megközelíti az ezret – tájékoztatott a tárcavezető.

Kép

Szijjártó Péter beszédében kiemelte, hogy a Stadler is jelentősen segítette azt, hogy tavaly minden nehézség ellenére is megdőlt a beruházások, az export és a foglalkoztatás rekordja Magyarországon. A miniszter arra is kitért, hogy a vállalat mintegy 90 százalékos exporthányaddal dolgozik, szerelvényei nem csupán több európai nagyvárosban vannak jelen, hanem az Egyesült Államokban is lehet Szolnokon gyártott metrókocsikkal közlekedni. A külgazdasági és külügyminiszter a svájci beruházói közösséget méltatta, emlékeztetve, hogy ezek a vállalatok több mint 30 ezer embernek adnak ma munkát Magyarországon.

Beruházások nélkül nincs gazdasági növekedés, és az elmúlt években a beruházások adták az alapját annak, hogy a magyar gazdaság növekedési pályán tudott maradni, és a tavalyi esztendőben ez egészen odáig ment, hogy beruházási, export- és foglalkoztatási reformot is tudtunk dönteni – zárta szavait Szijjártó Péter.

Kép

Az eseményen Peter Spuhler, a Stadler Rail Csoport igazgatóságának elnöke, Szalay Ferenc polgármester és dr. Kállai Mária, a térség országgyűlési képviselője mondott köszöntőt, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatalt dr. Berkó Attila főispán képviselte.

 

Kép
Kép

A rendezvény végén a csarnokba begördült az 5.000 vasúti kocsiszerelvény, majd annak makettjét Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Peter Spuhler, a Stadler Rail Csoport igazgatóságának elnöke leplezett le.

Forrás: MTI, Főispáni Kabinet