A szabadtéri tűzesetek megelőzéséről tartottak fórumot

2024.02.26. 15:09 | Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal

A szabadtéren keletkezett tüzek kilencvenkilenc százalékát gondatlan vagy szándékos tűzgyújtás okozza – hangzott el azon a fórumon, amelyet a Jászberényi Katasztrófavédelmi Kirendeltség tartott a térség szakemberei számára.

Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében 2019-2022. közötti időszakban kiemelkedően magas számú, összesen 3.247 szabadtéri tűzesetet tart nyilván a katasztrófavédelem. Az egyeztetésen kiemelték: gyakran fordul elő olyan szándékos tűzgyújtás, amelyre jogszabályok által tiltott módon, nem megengedett helyen vagy időben, tűzgyújtási tilalom idején vagy hulladék elégetésével kerül sor. Az így keletkező füst szennyezi a levegőt, bűze és egészségkárosító hatása zavarja a lakosságot, továbbá fennáll a tűz továbbterjedésének veszélye.

A szakmai fórumon a Jászberényi Járási Hivatal részéről Dobosné dr. Csikós Virág a levegőtisztaság-védelmi ügyeket ismertette.

Az egyeztetés résztvevői - a jászberényi kirendeltséghez tartozó települések jegyzői, közbiztonsági referensek, közterület-felügyelők, mezőőrök és a jászapáti és a jászberényi járási hivatalok ügyintézői - egyetértettek abban, hogy kiemelkedően fontos, hogy a lakosság ismerje a szabadtéri tűzgyújtás szabályait, tisztában legyen azzal, hogy az avar és kerti hulladék égetését a helyi önkormányzatok rendeleteiben meghatározottak szerint lehet csak végezni.

 

Forrás: Főispáni Kabinet