Szerkők fészkelnek a Hortobágy-Berettyó Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei szakaszán

2023.06.19. 16:42 | Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal

Fokozottan védett madarak, fattyúszerkők és kormos szerkők érkeztek a Hortobágy-Berettyóra, ezért a Természetvédelmi Hatóság a fészkelés idejére korlátozásokat rendel el az érintett vízfelületen. A szabályozás a csatorna mezőtúri szakaszán közlekedő csónakok, hajók, motoros vízi sporteszközök vezetőit érinti.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságtól érkezett bejelentés a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Természetvédelmi Osztályához, miszerint a Hortobágy-Berettyó mezőtúri szakaszán több pár fattyúszerkő és kormos szerkő fészkel. E madarak fokozottan védettek, pénzben kifejezett természetvédelmi értékül 250.000, illetve 500.000 forint. Mivel a folyó belterületi szakaszán viszonylag nagyméretű hajók, vízi sporteszközök is gyakran előfordulnak, ezért a madarak fészkelése érdekében sebességkorlátozást, illetve tilalmat vezetnek be a csatorna érintett szakaszán. Erre azért van szükség, mert ezek a madarak a víz felszínén költenek, és a vízi járművek által keltett hullámok miatt felborulhatnak a fészkek, és a tojások a vízbe eshetnek. Ezt szeretnék megakadályozni a szakemberek, ezért a Természetvédelmi Hatóság védetté nyilvánítja a területet, és 5 km/h-s sebességkorlátozást vezet be a csónakokra, hajókra, nem motoros vízi eszközökre, a motoros vízi sporteszközök használatát pedig betiltja.

Tavaly ilyen korlátozást nem kellett bevezetni, mert akkor nem érkeztek szerkők a Berettyóra. Pedig korábban volt olyan év, amikor 150 párt számláltak a csatorna vízfelületére rakott fészkeknél. A mostani területellenőrzés során a Hortobágy-Berettyó közúti hídja alatt, a közúti híd és a vasúti híd között, valamint a vasúti híd felett is láttak több fattyúszerkő és kormos szerkő fészket a szakemberek. Körülbelül 25-30 pár fokozottan védett madár él jelenleg a mezőtúri csatornánál, a védett tündérfátyol növényre rakott fészkükben. A madarak otthonai éppen a hajózási útvonal közelében találhatóak, ezért van szükség a korlátozás elrendelésére.

Bár még csak a költési időszak elején járunk, egyes fészkekben már fiókákat is lehet látni. Nagy valószínűséggel több fészek építése nem várható idén e térségben – állapították meg a Természetvédelmi Hatóság munkatársai a területbejárás során.

A vízi járművek sebességkorlátozása várhatóan augusztus 15-ig lesz érvényben. A korlátozás betartását a Hortobágyi Nemzeti Park őrei ellenőrzik. A korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a vízfelületen áthaladó hajóvezetők szabálykövetők, és betartják az elrendelt korlátozásokat. Szintén a madarak védelme érdekében az érintett területen bármiféle rendezvény szervezéséhez, lebonyolításához a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztályának engedélye szükséges.

A fattyúszerkő a leggyakoribb hazai szerkőfaj. Telepesen költ növényzettel benőtt szikes tavakon, mocsarakban, holtágakban. Jellegzetes hangjáról már messziről felismerhető. A telet Afrikában és a Közel-Keleten tölti. Hazánkban fészkét a vízen úszó növényzetre, tavi rózsára, tündérfátyolra, úszó békaszőlőre építi. A fiókák fészeklakók.

Kép

A kormos szerkő Európa nagy részén, Ázsia, Észak-Amerika, valamint Észak-Afrika bizonyos részein költ. Hazai állománya ingadozó, erősen függ a költőhelyének éves vízviszonyaitól. Apró halakat, vízirovarokat, ebihalakat fogyaszt, amelyeket a víz felszínén kap el. A fattyúszerkővel ellentétben nem bukik a víz alá a táplálék után, hanem a víz felszíne felett egy helyben repülve, szitálva lesi zsákmányát, majd csap le rá. Általában 3 tojást rak, amelyeken az utolsó lerakása után kezdi meg a kotlást, így a fiókák egyszerre kelnek ki.

 

Forrás: Főispáni Kabinet