Színes programkavalkád az I. Vármegyenapon

2023.09.14. 15:31 | Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal

2023. szeptember 23-án, szombaton első alkalommal rendeznek Szolnokon Vármegyenapot. A Tisza partján gazdag kulturális kínálat, gasztronómiai élmények és helyi termelők várják a látogatókat.

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Önkormányzat által szervezett eseményen a térség kulturális örökségét szeretnék bemutatni a helyi fellépők, termelők és kézművesek segítségével.  Nem elég az értékeinket közösségeinkben, otthonainkban ápolni, érdemes azokat évről évre a Jászkunság hagyományaihoz híven mindenkinek bemutatni. A vármegyenapon olyan színes programsorozat várja az érdeklődőket, amely méltóképpen reprezentálja a térség összetartozását – hangsúlyozta sajtótájékoztatón Hubai Imre. A vármegyei közgyűlés elnöke elmondta: a rendezvényen jelen lesz az MH 3. Területvédelmi Ezred 68. Területvédelmi Zászlóalj dinamikus harcászati bemutatóval, lézerpuska-lövészettel, álcafestéssel, az MH Összhaderőnemi Különleges Műveleti Parancsnokság katonai fegyverzettechnikai bemutatóval és toborzóponttal, valamint katonai emlékkép-kiállítással. A Tiszai Vízirendészeti Kapitányság járműbemutatót tart, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottságának munkatársai pedig a „Biztonság hete” akció keretében interaktív játékokkal lesznek jelen. Utóbbiakhoz csatlakoznak a kormányhivatal Foglalkoztatási, Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztályának szakemberei munkavédelmi tanácsadással.

Az I. Vármegyenapon a sokszínűség a gasztronómiában is fellelhető majd, a vármegyei értéktárban szereplő ételek közül várhatóan a tiszai halászlé, a gulyás és a karcagi birkapörkölt illata is ellepi majd a Tisza partját.

Jász-Nagykun-Szolnok vármegye testvérmegyéje, az erdélyi Maros megye is bemutatkozik, juhtúrós puliszkát, sajtot és kolbászt lehet majd kóstolni standjuknál. A rendezvényt a szintén Maros megyéből származó Bagossy Brothers Company koncertje zárja.

Kép

A sajtótájékoztatón dr. Berkó Attila főispán hangsúlyozta: meghatározó, hogy a Jászkunság értékeit átörökítsük a jövő generációjára, és a térség adta sokszínűséget azok elé tudjuk tárni, akik máshonnan látogatnak el hozzánk. Az eseménynek csodálatos helyszín ad otthont, hiszen a programok a Tiszai hajósok terén, a Tiszavirág híd lábánál felállított színpadon, illetve a Tisza partján zajlanak majd – zárta szavait a kormányhivatal vezetője.

Kép

 

Forrás: Főispáni Kabinet