Szívügyem az állatvédelem

2023.06.21. 15:39 | Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal

Megtízszereződött az állatvédelmi bejelentések száma Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében - hangzott el dr. Széphalmi Éva vármegyei főállatorvos előadásában, aki az ebtartás jelenlegi helyzetéről tartott tájékoztatót. Ugyancsak mindennapi feladatot jelent a szakemberek számára az illegális szaporító-telepek felszámolása, és az illegális kutyakereskedők elleni küzdelem.

Szívügyem az állatvédelem - ezekkel a szavakkal nyitotta meg előadását dr. Széphalmi Éva, a kormányhivatal Agrárügyi Főosztályának vezetője a szolnoki vármegyeházán. Tájékoztatójában elhangzott: jelenleg Magyarországon 2,8 millió gazdás és körülbelül 300 ezer gazdátlan kutya él. Ez azt jelenti, hogy a háztartások majdnem 51 százalékában tartanak kutyát.

Kép

Sajnos nagyon sok bejelentés érkezik az ebek nem megfelelő tartásával kapcsolatban, ez a szám az elmúlt 10 évben megtízszereződött.  Évente 300-350 telefonhívást kapunk a NÉBIH 06-80/263 244-es zöld számra – mondta dr. Széphalmi Éva. A főosztályvezető hangsúlyozta: ezeket a bejelentéseket minden egyes esetben – érkezzen az hétvégén vagy ünnepnapon – kivizsgálják. Ezt a feladatot a kormányhivatal Agrárügyi Főosztályának Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya végzi.

Gyakran szembesülnek a szakemberek szörnyű tartási körülményekkel. Nemrég Szolnokról körülbelül 50 kutyát menekítettek ki egy pincéből. Volt, amikor a bejelentett telepen kicsempézett, apró helyiségben „éltek” a kutyák, akik akkor láttak először napfényt, és éreztek füvet a talpuk alatt, amikor elkobzásukkor kivitték őket. De hoztak el már másfél méteres láncra kötött, derékig érő sárban tengődő állatot is állatvédők segítségével.

Kép

Egy-egy állatmentő akciót a társhatóságokkal, a rendőrséggel és a civil szervezetekkel együttműködve szerveznek meg, hiszen gyakran szükség van rendőrség fellépésére, illetve a civil szervezetek segítségére, akiknek az elkobzott állatok elhelyezésében van hatalmas szerepük. Ők azok, akik felvállalják a kimenekített kutyák tartási- illetve állatorvosi költségét.

A hatósági munka számos más területet is érint: a kormányhivatal szakemberei engedélyezik és ellenőrzik a gyepmesteri telepeket és a menhelyeket is. Emellett hatalmas feladatot jelent az illegális kutyakereskedők elleni küzdelem, a Nyugat-Európába induló kutyaszállítmányok ellenőrzése.  Döbbenetes mennyiségű, 20-25-30 ezer kölyökkutyát szállítanak ki évente külföldre hazánkból! A szaporító-telepek visszaszorítása érdekében nagyon nagy erőket mozgósítanak, ennek eredményeként töredékére csökkent a telepek száma vármegyénkben.

Szerencsére számos pozitív, követendő minta akad, ami dr. Széphalmi Éva vármegyei főállatorvos szerint megoldást jelenthetne a kutyatartás körülményeinek javítása érdekében. Ilyen például a „gazdijogsi”, „kutyajogsi”, amit már számos európai országban, hozzánk legközelebb Bécsben vezettek be. Ott csak az tarthat ebet, aki levizsgázott, és így tisztában van a felelős állattartás minden szabályával, kötelességével. Ugyancsak megoldást jelenthetne az ebadó bevezetése, amelynek célja az lenne, hogy az ne tartson kutyát, aki ki nem tudja eltartani és a megfelelő körülményeket biztosítani. 

Kép

A felelős állattartásra nevelést már gyermekkorban el kell kezdeni. Ennek érdekében a Szolnoki Rendőrkapitányság Bűnmegelőzési Osztályával közösen rendszeresen szerveznek előadásokat a gyerekeknek. Ezeken az eseményeken a szakemberek mellett képzett terápiás kutyák is rész vesznek.

Dr. Széphalmi Éva munkáját a társszervek, civil szervezetek is elismerik. Kolléganőjével, Dr. Körmendy Réka vármegyei állatvédelmi felügyelővel együtt vehette át „Az év állatvédő állatorvosa 2021.„díjat az Állatorvosok az Állatvédelemért Országos Alapítványtól. Ez volt az első alkalom, hogy hatósági állatorvosoknak ítélték a megosztott díjat.

Kép

Az elismerés átadásakor elhangzott: Dr. Széphalmi Éva vármegyei főállatorvosnak hatalmas szerepe van a szaporító telepek felszámolásában, folyamatosan segíti, támogatja az állatvédők ez irányú munkáját jelenléttel, szakmai felügyelettel. Jász-Nagykun-Szolnok vármegye ezen a téren kiemelkedőt nyújt, és ez elsősorban a két nagyszerű szakembernek köszönhető. A két díjazott a szakmájukat és az állatokat rendkívül szerető emberek – olvasható az alapítvány elnöke által írt méltatásban.

 

Forrás: Főispáni Kabinet