Szolnok térségére és a déli országrészre állítják a beruházásösztönzési rendszer fókuszát

2023.11.19. 12:58 | Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal

Minden nehézség ellenére tavaly a magyar gazdaság a valaha volt legsikeresebb évét produkálta, amikor is megdőlt a beruházások, az export és a foglalkoztatottság rekordja is, és idén újabb csúcsok várhatók – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Szolnokon rendezett gazdasági konferencián.

A tavalyi 6,5 milliárd eurónyi beruházási rekord után idén 13 milliárd euró körül alakul ennek az értéke, míg az exportteljesítményben 6-10 százalékos növekedésre lehet számítani, illetve továbbra is realitás a teljes foglalkoztatottság hazánkban.  Mindez egyedül azért volt lehetséges, mert a kormány a válságok alatt sem adta fel a munkaalapú társadalom megteremtését célzó, 2010-ben kezdett gazdasági stratégiáját, a beruházások ösztönzését, a munkát terhelő adók mérséklését – hangsúlyozta a miniszter.

Kép

Komoly egyensúlytalanság volt a magyar gazdaságban azzal, hogy az északnyugati országrész tőke- és beruházásvonzó képessége sokkal erősebb volt, mint a déli és a keleti országrészé, de mára utóbbi ezen a téren felzárkózott. Innentől kezdve új területekre lehet fókuszálni, és ezért részben a déli országrészt, részben Szolnokot és a térségét fogjuk célozni a következő időszakban a beruházásösztönzési rendszerrel - jelentette be a tárcavezető.

Kép

A gazdasági konferencián Szalay Ferenc polgármester a város és térségének gazdasági eredményeit és lehetőségeit ismertette, szólt a megvalósult infrastruktúra-fejlesztésekről, a mára már megtelt ipari parkról, illetve az egykori Thököly úti laktanya ismételt honvédelmi célú hasznosításának kivitelezéséről.

Kép

A rendezvény számos szakmai előadásoknak biztosított helyett. A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal képviseletében dr. Berkó Attila vett részt az eseményen.

 

Forrás: MTI, Főispáni Kabinet