A termelői áruk fogyasztásával az egészségünknek és a nemzetgazdaságnak is kedvezünk

2023.10.17. 15:08 | Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal

A helyi termékek előállítása és értékesítése a termelőknek és a fogyasztóknak egyaránt kedvez – mondta dr. Berkó Attila, Jász-Nagykun-Szolnok Vármegye főispánja egy szakmai tanácskozáson Szolnokon.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat szakmai napot rendezett a Vármegyeháza dísztermében. Mivel a helyi termék előállítóknak napi szinten számos felelős döntést kell meghozniuk, a szervezők tájékoztató előadásokkal segítették a gazdálkodókat. A rendezvényen többek között Hubai Imre Csaba, a NAK Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei szervezetének elnöke, dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára és dr. Berkó Attila főispán mondott köszöntőt.

Kép

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal vezetője kiemelte: a helyi termékek előállítása és értékesítése kedvez a termelőknek, a fogyasztóknak, az itteni munkavállalóknak, a települési önkormányzatnak, javítja a helyi foglalkoztatást és erősíti a térségi identitást. A termékek értékesítése révén a fogyasztók és a termelők szorosabb kapcsolatban állnak egymással, a személyes ismeretség révén bizalmi kapcsolat jön létre. A helyben termelt élelmiszerek támogatják a regionális gazdaságot, alapvető szintű élelmiszer-önellátást biztosítanak, emellett önfoglalkoztatási lehetőséget, munkahelyeket teremtenek.

Dr. Berkó Attila hangsúlyozta: a cél közös, a gazdák és az élelmiszer-feldolgozók által a magyar családok asztalaira kiváló minőségű, magyar termékek, friss élelmiszerek kerüljenek, amelyek hozzájárulnak az egészséges táplálkozáshoz. A termelői áruk választásával nemcsak családunk egészségének kedvezünk, hanem a helyi termelők, a helyi gazdaság, összességében a nemzetgazdaság előre jutását is segítjük – zárta köszöntőjét a főispán.

A program előadásokkal folytatódott. Az élelmiszergazdaság sajátosságait és fejlődési lehetőségeit dr. Felkai Beáta Olga, az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára ismertette, majd a megreformált élelmiszerláncokról, az élelmiszer-feldolgozásról, a helyi termékek piacra jutásáról és a helyes élelmiszer-jelölés módjairól hallhattak előadást az érdeklődők.

Kép
Forrás: Főispáni Kabinet