A Thyssenkrupp 23 milliárd forintból bővíti jászfényszarui gyárát

2023.10.02. 22:47 | Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal

A Thyssenkrupp 4,6 milliárd forint kormányzati támogatással 23 milliárd forint értékű fejlesztésbe kezd Jászfényszarun. A beruházással, és az általa létrehozott több mint száz új munkahellyel tovább erősödik Jász-Nagykun-Szolnok vármegye gazdasági ereje.

Az autóipar teljesítményének gyors bővülése kellő alapot biztosít ahhoz, hogy Magyarország az idei év második felében és jövőre európai összevetésben is komoly gazdasági növekedést tudjon felmutatni - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Thyssenkrupp beruházásának bejelentésén.  A német konszern 23 milliárd forintból bővíti jászfényszarui gyárát, amihez a kormány 4,6 milliárd forintnyi támogatást nyújt, így segítve 110 új munkahely létrehozását. Ennek nyomán a vállalat évi kétmillió darab forgó tengely előállítására lesz képes elektromos járművekhez.

Kép

A budapesti bejelentést követően Jászfényszarun ünnepélyes projektnyitó rendezvényt tartottak. Az eseményen többek között dr. Berkó Attila mondott köszöntőt. A főispán kiemelte: ipari teljesítménye alapján Jász-Nagykun-Szolnok a dinamikusan fejlődő vármegyék közé tartozik. Ez elsősorban gazdaságerősítő, munkahelyteremtő beruházások segítségével valósulhatott meg, amelyek jelentős gazdasági és társadalmi változásokat mozdítottak elő.

Kép

Dr. Berkó Attila beszéde végén köszönetet mondott a Thyssenkruppnak és a vállalat vezetésének, hogy három jelentős területre is kiemelt figyelmet fordít: a kutatás-fejlesztés-innováció területére, a magyar munkaerő foglalkoztatására, és a környezetvédelemre.

A Thyssenkrupp Automotive Technology budapesti leányvállalata 1999 óta foglalkozik személyautók elektromos kormányrendszerének fejlesztésével, a cégcsoporton belül egyedüli elektronikai és szoftverfejlesztési kompetenciaközpontként. A jászfényszarui gyáregységben hengerfejbe integrált vezérműtengelyeket, valamint a budapesti kompetencia központban fejlesztett elektromechanikus kormányszervókat gyártanak a nemzetközi autóipar számára. A Thyssenkrupp magas minőségű termékei iránt a jelenlegi kihívásokban bővelkedő időszakban is folyamatos a kereslet, ezért döntött a vállalat a bővítés mellett.  A kapacitás-bővítő beruházás révén mintegy 8.000 m2-rel növekszik a jászfényszarui gyár területe. A termelőegységek, gépek és gyártósorok az új csarnok befejezését követően 2026 végéig folyamatosan állnak üzembe.

Marc De Bastos Eckstein, a Thyssenkrupp magyarországi vezetője a cég hazai tevékenységének sikerre vitele érdekében végzett munkájáért a mai napon Magyar Érdemrend lovagkeresztje állami kitüntetésben részesült.

Forrás: Főispáni Kabinet