Több mint 6 milliárd forintos projekt indul a Szolnoki Szakképzési Centrumban

2024.03.21. 07:59 | Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal

A 21. századi szakképző intézményfejlesztési program keretében oktatási beruházások, eszközbeszerzések, valamint infrastrukturális és energiahatékonysági fejlesztések valósulnak meg a Centrum szakképző intézményeiben.

A kiemelt jelentőségű beruházás során a Szolnoki SZC Baross Gábor Műszaki Technikum és Szakképző Iskolában egy kétszintes, 2453 m2 alapterületű új tanműhelyet építenek, így korszerű szakmai gyakorlati, oktatási, sportcélú és közösségi terekkel fog bővülni az intézmény, illetve eszközök, gépek, berendezések beszerzésére is sor kerül. A fenntartható működés és klímapolitikai célok elérése érdekében szükségessé vált a meglévő, 973 m2 alapterületű tanműhely épületének energetikai célú felújítása, korszerűsítése is, amelyre szintén e forrás biztosít lehetőséget – hangzott el a projekt bemutatása során.

A beruházással érintett másik intézmény a Szolnoki SZC Jendrassik György Gépipari Technikum, ahol egy kétszintes, 716 m2 alapterületű tanműhely építése valósul meg, de a meglévő tanműhely felújítása, fűtéskorszerűsítés, napelemes rendszer telepítése is a tervezett projekt része.

A hosszútávú, fenntartható működtetés érdekében a Digitális Közösségi Alkotóműhely épületének megvásárlása is sor kerül az Európai Unió által meghirdetett Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz és Magyarország Kormánya támogatásából.

A projekt teljes megvalósítása a tervek szerint 2026 első negyedévének végéig megtörténik.

Kép

A köszöntők és a beruházás bemutatása után ünnepélyesen elhelyezték a projekt alapkövét. Az eseményen Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára, dr. Kállai Mária országgyűlés képviselő, Szalay Ferenc polgármester, dr. Anisits Ferenc Széchenyi-díjas gépészmérnök, Szolnok díszpolgára, valamint Hicsó György kancellár vett részt.

Kép

Az alapkőletétel során az időkapszulában elhelyezték az új tanműhelyépület 3D nyomtatott makettjét, a beruházás elemeit ismertető plakátokat, a Szolnoki Szakképzési Centrum érméjét, az Új Néplap mai számát, némi aprópénzt és a rendezvényen megjelentek aláírását tartalmazó dokumentációt. A kormányhivatal képviseletében dr. Katona Károly főigazgató írta alá a dokumentumot.

 

Forrás: Főispáni Kabinet