Történelmi emlékhelyet avattak Szolnokon

2024.03.04. 14:45 | Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal

Jász-Nagykun-Szolnok vármegye székhelye is bekerült az országban található hatvannégy történelmi emlékhely helyszínei közé. A szolnoki csata 175. évfordulójának tiszteletére állított sztélét a hadijáték előtt avatták fel.

A szolnoki csata helyszínének történelmi emlékhellyé nyilvánításáról Udovecz György hagyományőrző ezredes kezdeményezésére dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő, Szalay Ferenc polgármester és dr. Berkó Attila főispán felterjesztése alapján a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság döntött.

Kép

Dr. Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára beszédében hangsúlyozta: Szolnok méltán katonaváros, múltja, és jelene is összefonódik a magyar fegyveres erők többszáz éves történetével.

Jelenleg 64 történelmi emlékhely található Magyarországon. Ezek olyan kiemelt helyszínek, ahol a magyar történelem, vagy a nemzeti kultúra szempontjából igen jelentős események zajlottak. Az emlékhelyek legfőbb funkciója a nemzeti emlékezet átadása a jövő generációja számára. A múltat ugyanis csak a közös emlékezéssel tudjuk összekapcsolni a jelennel, az emlékhelyek egyfajta hidat képeznek a múlt, a jelen és a jövő között – mondta Dr. Tóth Zsolt, a Nemzeti Örökség Intézet igazgatója.

Kép

A sztélé leleplezése után a Kossuth téren folytatódtak az események, ahol 28. alkalommal keltették életre a hagyományőrzők az 1849. március 5-én vívott szolnoki csatát, amelyet a dicsőséges tavaszi hadjárat első állomásaként tartanak számon.

Kép
Kép

Lódobogástól, ágyúszótól volt hangos a főtér, ahol nyolc lovas, valamint kétszáz hagyományőrző keltette életre a Szolnok és Abony között zajló ütközetet, amelynek végén Damjanich János seregei vereséget mértek az osztrák csapatokra. A császári-királyi védelem parancsnoka Ladnai Bálint hagyományőrző százados, a támadó magyar királyi seregek parancsnoka Udovecz György hagyományőrző ezredes, a Jászkun Magyar Királyi Honvéd Hadikultúra Alapítvány elnöke volt.

Az idei hadijátékot követően Udovecz Györgynek Ezüst Pelikán Díjat adományozott a város a Szolnokért példaértékű elhivatottsággal, több évtizeden át folytatott értékteremtő tevékenységéért, illetve a felnövekvő generációnak nyújtott iránymutatásért – hangzott el a méltatás során.

Kép

Udovecz György 1996 óta a Szolnok Magyar Királyi Honvéd Hagyományőrző Alapítvány, illetve a Jászkun Magyar Királyi Honvéd Hadikultúra Alapítvány elnöke. Mindeközben a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség alelnökeként, majd ügyvezető elnökeként is tevékenykedett. Jelenleg a Szövetség Császári-királyi gyalogságának parancsnoka. 1996 óta szervezi a nagy múltú szolnoki csata hadijátékot, amelynek köszönhetően egyre fiatalabb generációk ismerik meg „testközelből” a dicsőséges ütközet történetét.

Kép

Az ünnepélyes díjátadón, a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban a kormányhivatal képviseletében dr. Berkó Attila főispán vett részt.

 

Forrás: Főispáni Kabinet