Tovább javul az árvízi biztonság a Tiszánál

2023.11.28. 10:42 | Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal

Közel félszáz kilométernyi gátszakasz újult meg a Tisza-völgyben. A vízügyi infrastruktúra fejlesztését szolgáló beruházás az Európai Unió és a magyar állam 5,6 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásával valósult meg.

A Közép-Tisza vidékét érintően több, az ár- és belvízvédelemben mérföldkőnek tekinthető vízügyi beruházás fejeződött be az elmúlt két évben, amely érintette a Zagyva, illetve a Tisza védvonalát is. Ezeknek köszönhetően tovább nő a térségben élők személyi és anyagi biztonsága.

Vármegyénk az egyik legszebb térség, ugyanakkor vízrajza és gyakran szélsőséges időjárása miatt kihívásokkal teli. Figyelemmel kell kísérni a vízszintemelkedéseket, a levonuló árhullámokat, az árvízvédelmi töltések állapotát – hangsúlyozta a beruházás projektzáróján dr. Berkó Attila főispán. A kormányhivatal vezetője kiemelte: a töltéseket sikerült az előírt magassági biztonságnak megfelelő szintre emelni, megújultak a kapcsolódó műtárgyak. Ezekkel a beavatkozásokkal jelentősen javulnak az árvízi lefolyási viszonyok, csökkentve a tetőző vízszinteket, ezáltal növelve az árvízi biztonságot. 

Kép

Bár a szakemberek elismerésre méltó feladatokon vannak túl, a munka még nem fejeződött be. Magyarország Differenciált Árvízi Kockázatkezelési Terve szerint hazánk 6 kiemelt kockázatú öblözetéből 4 a Közép-Tiszán található. Ezért az országosan 110 milliárd forintra becsült fejlesztési igényből 68 milliárdot a Közép-Tisza térségére javasol a koncepció – mondta köszöntőjében dr. Berkó Attila. 

Kép

A fejlesztés részleteiről Harsányi Gábor, a KÖTIVIZIG műszaki igazgató-helyettese számolt be az esemény résztvevőinek. A 2023. november végén befejeződő projekt részeként a szolnoki Védelmi Osztag Telepen - amely kiemelten fontos logisztikai bázis - új raktárépületek létesültek, így lehetővé válik a védelmi gépek és eszközök szakszerű tárolása, állaguk megóvása. Megújult a KÖTIVIZIG Szolnoki Szakaszmérnökség területén található, 70-es években épült tiszaligeti árvízvédelmi központ épülete is. Az „Ágazati infrastruktúra fejlesztése” beruházás az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság együttműködésével történik, célja a Tisza-völgy árvízi biztonságának javítása, a vizek okozta kártételekkel szembeni ellenállóképesség javítása. A beruházásnak köszönhetően közel 48 kilométer hosszúságú töltésszakaszon javul a Tisza-völgy árvízi biztonsága. 

Forrás: Főispáni Kabinet