Újabb négy évig szolgálhatja a Jászkunságot dr. Berkó Attila kormánymegbízott

2022.07.04. 11:16 | Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal

Újabb négy évig dr. Berkó Attila irányítja a térség közigazgatását, miután Orbán Viktor miniszterelnök ismét felkérte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottjának. Ez alkalomból beszélgettünk vele a kormányhivatalt érintő legfontosabb feladatokról, eredményekről, jövőbeni tervekről.

A szoljon.hu hírportálon 2022. július 3-án megjelent interjút közöljük.

– 2018 után ismét Önt kérte fel kormánymegbízottnak Orbán Viktor miniszterelnök úr. Minek tulajdonítja az újbóli bizalmat?

– Az elmúlt évek olyan, eddig nem látott feladatok elé állították a kormányhivatalt, mint a koronavírus-járvány elleni védekezés vagy a szomszédunkban kitört háború okozta többlet teendők. Ennek ellenére a rendhagyó időszakban az illetékességi területhez tartozó önkormányzatokkal zavartalan volt a munka, kiváló kapcsolatot ápolunk a helyi gazdasági szereplőkkel. Munkánk során a magas színvonalú hatósági ügyintézés biztosítására helyeztük a hangsúlyt. Összességében elmondható, hogy munkatársaink kitartó feladatellátásának köszönhetően a rendkívüli helyzetben is helyt tudott állni a kormányhivatal. Úgy vélem, hogy az ismételt bizalom, a folytonosság ennek a sikeres, közös munkának az eredménye.

– Mekkora szerep, illetve milyen feladat jut napjainkban a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatalnak?

– Meghatározó szerep és nagy feladat. Az elmúlt évben összesen több mint 950 ezer döntést hoztak szakembereink, az eljárásokban résztvevő ügyfelek száma pedig megközelítette az 1 millió főt. De a feladatunk nemcsak az ügyfelek magas színvonalú kiszolgálása, hanem a kormány társadalompolitikai döntéseinek megvalósítása is. Az elmúlt évtized reformjainak köszönhetően a kormányhivatalok ma már a területi, megyei gazdasági élet aktív együttműködői, a kormány cselekvő szövetségesei az állampolgárok életkörülményeinek javításában. Hivatalunknak meghatározó szerep jut a gazdasági stabilitás megőrzésében, a munkahelyek megvédésében, a családok megélhetésének biztosításában. Számunkra mindennél fontosabb, hogy az itt élő emberek, az itt működő vállalkozások, szervezetek számíthassanak ránk ügyeik intézése során.

– Egy térség gazdasági- és munkaerőpiaci helyzetét jelentősen befolyásolják a fejlesztési lehetőségek. Milyen jelentős beruházások zajlanak megyénkben?

– A megye kiemelt kormányzati beruházásai közül különös jelentőségű a közútfejlesztés, amelyet a kormányhivatal gyors, hatékony hatósági és engedélyezési eljárásokkal támogat. Az M4-es út Abony-Törökszentmiklós közötti szakasza 2022. február 22-től járható, ezzel a megyeszékhely és a megye harmadik legnagyobb települése is közvetlen gyorsforgalmi összeköttetéshez jutott. A szolnoki szakasz után a Törökszentmiklós és Püspökladány közötti nyomvonalon folytatódik az építkezés. Elkészült az M44-es főúthoz kapcsolódó megyei beruházás, amely összeköttetést biztosít Békés, Bács-Kiskun, és Jász-Nagykun-Szolnok megye között, valamint az M5-öshöz kapcsolódóan egészen a fővárosig eljuthatunk rajta. Nyáron elkészül a Jászberényi körgyűrű, és megkezdődik a 31. - 32. számú főutak forgalomba helyezési eljárása. Folyamatosan bővül megyénk kerékpárút-hálózata is. Jász-Nagykun-Szolnok megye területén több jelentős, gazdaságélénkítő, nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek nyilvánított beruházás van folyamatban. Karcagon zöldség-gyümölcs feldolgozásával és fagyasztásával foglalkozó gyáregység épül, Jászberényben koreai tulajdonú üzem fejlesztése valósul meg. Mindkét beruházás jelentős számú új munkahelyet teremt. Tovább bővül a tiszapüspöki izocukorgyár és a szolnoki szulfát üzem is. Jászfényszaru számos nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásnak ad otthont; megkezdődött az ipari park teljes közműfejlesztéséhez kapcsolódó beruházás előkészítése. A szolnoki tiszaligeti strandfürdő fejlesztése 2023-ban fejeződik be, Kisújszállás pedig egy új uszodával és sportcsarnokkal lesz gazdagabb. A fiatalok egészséges életmódra nevelését, illetve a felnőtt korú lakosság hasznos szabadidő eltöltését szolgálják az átadandó megyei sportlétesítmények: Szolnokon két tornacsarnokra, Jászárokszálláson pedig egy új futsal sportcsarnokra adott ki a kormányhivatal építési engedélyt. Több mint egy éve vehették birtokba a jászberényiek az Aréna Sportcsarnokot, de a város újabb sportlétesítménnyel gazdagodik. Karcagon is lendületet vesz a sportélet, a Kisújszállási úton új multifunkcionális sportcsarnok létesül, és elkezdődött a Liget úti Sporttelep fejlesztése és bővítése is. A magyar templomfelújítási program jóvoltából folyamatosak a hitélet erősítését szolgáló fejlesztések. Megszépülnek, modernizálódnak templomaink, rendházaink és a keresztény nevelést biztosító iskolák.

– Mint kormánymegbízott úr említette, a gazdasági beruházások számos új munkahelyet teremtettek megyénkben. Hogyan hatott ez a munkaerőpiaci helyzetre?

– Igen, az új munkalehetőségek, illetve a kormány munkahelymegőrző és munkahelyteremtő támogatásának köszönhetően megyénk munkaerőpiaci helyzete stabilizálódott. A regisztrált álláskeresők száma az intézkedések nyomán a veszélyhelyzet kihirdetését megelőző szint alá esett vissza. Jelenleg kevesebben keresnek állást, mint 2019-ben. Segítjük azokat, akik önfoglalkoztatóvá szeretnének válni; összesen 17 támogatási szerződés aláírására került sor az elmúlt esztendőben. A félidejénél tart az a kormányhivatal által indított munkaerőpiaci program, amely a leendő vállalkozóknak nyújt segítséget cégük, jövőbeni munkahelyük beindításához. Június 15-én pedig elindult az államilag támogatott diákmunka program. A nappali tagozatos 16-25 év közötti tanulók júliusban és augusztusban állami támogatással vállalhatnak munkát. Mivel a 25 év alattiak munkavégzése az idéntől személyi jövedelemadó-mentes, így több pénz maradhat a fiataloknál. A világjárvány idején beigazolódott, hogy a folyamatos innovációnak köszönhetően a területi közigazgatás képes hatékonyan, akár egyik napról a másikra alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, és hatékonyan fellépni az emberek, a munkahelyek és a vállalkozások megvédése érdekében. Ez folytatódott az Ukrajnában zajló háború elől Magyarországra menekültek elhelyezése, ellátása kapcsán is.

– A megyei védelmi bizottság vezetőjeként hogyan értékeli a térségünkbe érkező menekültek elhelyezését, ellátását?

– Mindent megtettünk és megteszünk azért, hogy a hozzánk érkező ukrán menekültek humánus ellátásban részesüljenek. Ebben nagy szerep jutott a megye önkormányzatainak, lakosainak, vállalkozásainak, különböző szervezeteknek, akik szinte azonnal segítő kezet nyújtottak a nehéz sorsú embereknek. Ukrajna leginkább háború sújtotta térségéből érkeztek azok a focista és dzsúdós gyerekek, akik jelenleg Szolnokon élnek. A sportolók ellátása – csakúgy, mint a többi megyénkben tartózkodó menekülté – folyamatosan biztosított. Szeretném megköszönni mindenkinek a segítő hozzáállást, támogatást, amelyet karitatív szervezeteken, illetve a kormányhivatalon keresztül nyújtottak: volt, aki adományokkal, más tolmácsolással segítette a menekülteket. Szintén köszönet jár a megyei és helyi védelmi bizottsági tagoknak.

– A megyei védelmi bizottság mellett működik a megyei oltási munkacsoport. Hogyan látja a szervezet feladatvégzését?

– Az elmúlt közel 2,5 évben szinte éjjel-nappal dolgoztak a megyei oltási csoport és a Népegészségügyi Főosztály kollégái, valamint mindazon munkatársaim, akik közvetve vagy közvetlenül segítették megyei tisztifőorvos asszony és csapata munkáját. A lehető legnagyobb erőket mozdítottuk meg a mintavételekre, majd az oltások megszervezésére, a védőeszközök tárolására. A kórházakban, a mentőszolgálatnál emberfeletti küzdelem zajlott. Megfeszített munkát végeztek az orvosok, a háziorvosok, az ápolók. Köszönet illeti őket az életmentő munkáért.

Kép

– A koronavírus okozta járvány, majd a háború gazdasági következményei jelentős hatással vannak a magyar családok mindennapi életére. Milyen intézkedések segítik a családokat?

– A magyar családok védelme érdekében a kormány döntött az eddig elért eredmények megvédéséről, mint a családtámogatások, a munkahelyek, a 13. havi nyugdíj, a lakossági rezsicsökkentés, valamint a családokat védő árstopok fenntartásáról. Utóbbiak kapcsán a kormányhivatalnak meghatározó szerepe van a családok megvédésében, hiszen hatóságként mi ellenőrizzük, hogy azokat a szolgáltatók, kereskedők valóban betartják-e. Tapasztalataink pozitívak, a kereskedők általában szabálykövetőek. Ellenkező esetben kollégáink határozottan lépnek fel a szabálysértő magatartással szemben. Nem engedjük, hogy a magyar családok fizessék meg a háború árát. Emellett a kormány több családtámogatási lehetőség igénybevételének meghosszabbításáról rendelkezett: a FALUSI CSOK 2022. év végéig történő meghosszabbításáról, valamint a babaváró kölcsönkérelem benyújtási határidejének kiterjesztéséről. Lakáscélú állami támogatás keretében a jelzáloghitellel rendelkező családok gyermek születésekor állami támogatásban részesülhetnek. A pandémia, illetve a háború ideje alatt a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainak folyósítása folyamatosan biztosítva volt, egészségi állapotra hivatkozással a veszélyhelyzet megszűnéséig ellátás megszüntetésére nem került sor.

– Megyénkben sok család él az agráriumból, a mezőgazdaság súlya az országos átlag csaknem kétszerese. Hogyan látja a megyei gazdálkodók helyzetét?

– A jelenlegi csapadékszegény időjárás megnehezíti a gazdálkodók életét. Az elmúlt hetekben jelentősen megnőtt az aszálykár bejelentések száma és a területek nagysága. A pillanatnyi helyzet jól mutatja a megyei agrárium kitettségét a környezeti hatásoknak. Akár aszály, akár belvizes állapot alakul ki, megyénk gazdálkodói érintettek benne, ezért jelentős erőforrásokat kell fordítani a környezeti hatások kivédésére és a kialakuló helyzetek kezelésére. Az első számú fejlesztési cél a vízgazdálkodás szempontjainak érvényesítése, és az öntözés fejlesztése kell, hogy legyen, de emellett az agrárkár-enyhítési rendszer segítséget jelent a gazdálkodók számára. A pandémiát követően felértékelődött az élelmiszerek és az azt előállító agrárgazdaság szerepe, amit a háborús helyzet még inkább fokozott.  Az ágazat minden szereplőjének közös érdeke a működőképesség fenntartása. 2027-ig háromszor annyi forrást biztosít a kormány vidékfejlesztésre, mint a korábbi években. A megyei kormányhivatalokra kiemelt szerep hárul a mezőgazdaság, az élelmiszeripar és a magyar vidék fejlesztését célzó támogatások hatékony felhasználása során. Magyarország eddigi legnagyobb vidékfejlesztési programjának sikere nagyban múlik kollégáinkon, de tudom, hogy felkészültségüknek és elhivatottságuknak köszönhetően megoldjuk majd ezt a történelmi léptékű feladatot.

– A kormányablakokban folyó munka, az ügyintézés jelentősen megváltozott az elmúlt időszakban, egyre inkább a digitalizáció kerül előtérbe. Mi ennek az oka?

– Az ügyfeleink igényeihez, a gyorsan változó gazdasági elvárásokhoz és a 21. század technológiai követelményeihez igazodva kapnak egyre nagyobb hangsúlyt az elektronikus ügyintézési lehetőségek. Napjainkban jogos kérés és elvárás, hogy az állampolgárok ügyeiket hatékonyan, gyorsan és egyszerűen intézhessék. Az elmúlt évek egyik legjelentősebb digitális fejlesztése az ingyenes e-bejelentő szolgáltatás, amely otthonról is lehetővé teszi az adatváltozások és a közműátírások intézését. Egyetlen oldalon keresztül, online jelenthetjük be személyes adataink változását a velünk szerződésben álló közműszolgáltatóknak. 2023-ban teljes mértékben elektronizálttá válik az ingatlan-nyilvántartás, csökken Magyarországon a földügyi eljárások átfutási ideje és költsége. Ez önmagában is hatalmas mértékben járul hozzá a gazdaság versenyképességének növeléséhez, az ingatlanforgalom biztonságához. Az elektronikus ügyintézési lehetőségek bővítésével együtt továbbra is nagy az igény a személyes kapcsolatra. Az emberek bíznak a kormányhivatalokban, kormányablakokban, az ott dolgozó kollégáinkban. Ezt a bizalmat tovább szeretnénk építeni. Folyamatosan bővítjük az ügyintézési-hálózatot, figyelünk az infrastruktúra fejlesztésére, az ügyfélbarát környezet kialakítására.

– Mit tartogat a jövő? Milyen újabb fejlesztéseket, újításokat terveznek Jász-Nagykun-Szolnok megyében?

– 2021 októberében Tiszaföldváron nyitottunk meg kormányablakot, idén ősszel pedig Újszászon nyílik. Automatikus ügyintézést biztosító eszközt telepítünk Szolnok két kormányablakába. A nap 24 órájában üzemelő ügyfélpont a legnépszerűbb ügyek, mint például személyazonosító igazolvány, útlevél igénylés intézését segíti. Az ehhez szükséges eszközök telepítése már befejeződött. Időszerűvé vált a közlekedési műszaki vizsgacsarnok felújítása, a beruházások folyamatban vannak, a nyár végétől megújult technológiájú, modern helyen várjuk vizsgára a gépjárműveket. A települések lakosai közül sokan veszik igénybe a kormányablakbusz nyújtotta szolgáltatásokat. Annak érdekében, hogy még többen intézhessék helyben személyes okmányaikkal kapcsolatos ügyeiket, 2023-ban még egy buszt szerzünk be. Az ügyfélbarát, szolgáltató állam kiépítésének feladata valójában sosem fejeződik be. Mindig lesznek új kihívások, új lehetőségek és új elvárások. Hiszem, hogy stratégiai partnerei kell legyünk a gazdasági szereplőknek és az ügyfeleknek. Ezt a partneri viszonyt szeretnénk előtérbe helyezni jövőbeni munkánk során, mint ahogyan tettük ezt az elmúlt esztendőkben is.

Forrás: Új Néplap