Utazás előtt védőoltás?

2023.07.18. 10:17 | Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal

A külföldi nyaralás örömét egy betegség könnyen elronthatja. De ez az utazás pontos megtervezésével, körültekintő óvatossággal és szükség esetén védőoltásokkal megelőzhető. A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának szakemberei azt javasolják: utazás előtt időben és alaposan tájékozódjunk a célország helyi adottságairól!

Számos országban olyan járványos fertőzőbetegségek is előfordulhatnak, amelyek máshol gyakorlatilag már nincsenek jelen, illetve egyes betegségek a klimatikus viszonyok miatt eleve kizárólag a trópusokon találhatók meg. Az egyes országokba utazók az itthonihoz képest kedvezőtlenebb, esetenként veszélyes közegészségügyi-járványügyi körülmények közé érkezhetnek.

A veszélyeztetettség mértékét számos tényező befolyásolja:

•           a célország járványügyi helyzete;

•           az utazó városban vagy vidéki területen lakik-e majd;

•           mennyi ideig tartózkodik a kritikus környezetben;

•           milyen az egészségi állapota;

•           milyen betegségek ellen van védettsége, stb.

A védekezés speciális lehetőségei ugyan elég korlátozottak, ennek ellenére az oltásokkal elérhető védelem lehetőségeit ki kell használni.

Az utazással kapcsolatos oltás és tanácsadás olyan egészségügyi szolgáltatás, amely térítés ellenében vehető igénybe. A szakemberek a védőoltások nyújtotta megelőzés mellett a betegségek elleni védekezés egyéb lehetséges formáiról is tájékoztatást nyújtanak.

Nemzetközi utazás előtt legalább 2-6 héttel érdemes utazás-egészségügyi és oltóközpontot felkeresni. A központok pontos tájékoztatást adnak az úticél járványügyi helyzetéről, a szükséges megelőzési módokról és a védőoltásokat is be tudják adni. Az adott helyen érvényes aktuális járványügyi helyzetről és az előírások változásáról magyar és idegen nyelvű honlapokon is lehet tájékozódni.

 A Konzuli Szolgálat folyamatosan frissülő honlapján az aktuális utazási tanácsokról szóló információk is megtalálhatók: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/

A nemzetközi oltóhelyek nyitva tartásáról, elérhetőségéről, illetve az utazási kockázatokról részletes tájékoztatást talál a www.utazaselott.hu weboldalon

Forrás: egeszsegvonal.gov.hu; Főispáni Kabinet