A vállalkozóvá válást segítik

2024.04.03. 14:05 | Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal

Vállalkozz, legyél Te is önfoglalkoztató! néven munkaerőpiaci programot indít a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal. A program célja az álláskeresők önfoglalkoztatóvá válásának támogatása, ezáltal a foglalkoztatottság további növelése.

2024. április 11. 16.00 óráig várják azon álláskeresők jelentkezését, akiket a Járási Hivatalok Foglalkoztatási Osztályain álláskeresőként nyilvántartanak, és önmaguk foglalkoztatását vállalkozás indításával kívánják megvalósítani. Feltétel az is, hogy a tényleges vállalkozói tevékenységüket és tervezett beruházásukat Jász-Nagykun-Szolnok vármegye illetékességi területén valósítsák meg. A programra 66,525 millió forint hazai forrás áll rendelkezésre.

A támogatást igénylő álláskeresőknek a kormányhivatal által szervezett, legalább egy hónap időtartamú csoportos foglalkozásokon kell részt venniük, ahol a vállalkozás indításához szükséges jogi, pénzügyi ismeretekről szerezhetnek információkat. A felkészítés során az ügyfeleknek üzleti terv készítésével kell bemutatniuk az indítani kívánt vállalkozás hatékonyságát, működésének részleteit.

A csoportos foglalkozás kompetencia-felméréssel indul. Ennek helyszíne a kormányhivatal Foglalkoztatási, Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztálya Szolnokon, a Kossuth Lajos utca 6-8. szám alatt. A kompetencia-felmérés időpontjáról a járási hivatal foglalkoztatási osztálya ad tájékoztatást a jelentkezéskor.

A csoportos foglalkozás sikeres elvégzése után a vállalkozás indításához 6 hónapon keresztül, havonta 266.800 forint összegű, vissza nem térítendő támogatás és 1,5 millió forint egyszeri, vissza nem térítendő tőketámogatás nyújtható. A támogatásban részesülő személynek vállalkozói tevékenységét és a létrehozott beruházását legalább 24 hónapig fenn kell tartania.

A szolgáltatásban való sikeres részvétel és az üzleti terv elfogadása nem jelenti automatikusan a vállalkozóvá válás támogatás megítélését.

Támogatásban azok részesülhetnek, akik

  • a támogatás iránti kérelem benyújtása előtt legalább egy hónapja nyilvántartott álláskeresők,
  • a támogatás iránti kérelem benyújtása előtt az állami foglalkoztatási szerv által nyújtott - legalább egy hónap időtartamú - szolgáltatás keretében a vállalkozás indításához szükséges jogi, pénzügyi készségeket megszerzik,
  • a szolgáltatás keretében üzleti terv készítésével bemutatják az indítani kívánt vállalkozás hatékonyságát, működésének részleteit és
  • tényleges vállalkozói tevékenységüket és tervezett beruházásukat Jász-Nagykun-Szolnok vármegye illetékességi területén valósítják meg

A támogatás igénybevételének részletes feltételei ide klikkelve érhetők el.

A programmal kapcsolatos bővebb tájékoztatás a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztály Munkaerőpiaci Osztályán kérhető az 56/523-296 és az 56/523-918 telefonszámokon.

Forrás: Főispáni Kabinet