A Vármegyeháza adott otthont a jubileumi, huszonötödik levéltári napnak

2023.09.13. 15:48 | Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal

A Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Levéltárának ünnepi eseményén a helytörténeti kutatások legújabb eredményeiről tartottak szakmai előadásokat, majd Kereszti Roland túrkevei református lelkész vehetett át Pro Archivo elismerést.

A rendezvényen dr. Csönge Attila igazgató, Hubai Imre házigazda, a vármegyei közgyűlés elnöke és dr. Katona Károly, a kormányhivatal főigazgatója mondott köszöntőt. Mindannyian saját családjuk vagy szűkebb pátriájuk történeteit felelevenítve méltatták, és ajánlották a levéltári nap előadásait.

Kép

A szakmai nap során az 1745. évi jászkun redemptiótól kezdődően, a Jászkunságban az ötvenes években lefolytatott kulák- és egyházüldözéseken át, Budapest 1973-as centenáriumi ünnepségsorozatáig bezáróan, közel kétszázharminc évet felölelő magyar és térségünket érintő történelmi mozzanatokkal ismerkedhettek meg a jelenlévők.

Kép

A 25. vármegyei levéltári napon Kereszti Roland túrkevei református lelkész Pro Archivo elismerésben részesült Túrkeve kulturális életében, illetve a város helytörténetében végzett tevékenységéért.

Forrás: szoljon.hu; Főispáni Kabinet