Bábolnai Gazdanapok

2024.09.06. 11:40 | Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal

Ünnepélyes keretek között nyitották meg tegnap a 37. Bábolnai Gazdanapokat.

Kép

A jeles alkalmon részt vett többek között Dr. Nagy István agrárminiszter, Czunyiné Dr. Bertalan Judit, az Északnyugat-Magyarország fejlesztési kormánybiztosa, országgyűlési képviselő, Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke, Dr. Gyuricza Csaba, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora, Sári Enikő, a Magyar Mezőgazdaság Kft. ügyvezető igazgatója, valamint a házigazda, Bábolna Nemzeti Ménesbirtok igazgatója, Haál Gábor, valamint Dr. Kancz Csaba főispán.

Kép

Ez az országosan kiemelkedő esemény nemcsak a mezőgazdaság és a vidéki élet ünnepe, hanem lehetőség a gazdálkodó közösségek összefogására és tapasztalatcseréjére is. A megnyitón számos innovatív megoldást és kezdeményezést mutattak be, amelyek elősegíthetik a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatokat és hozzájárulhatnak a környezet védelméhez.

Kép

Dr. Nagy István beszédében kiemelte, hogy termelői és ágazati szinten is alkalmazkodni kell a megváltozott klimatikus viszonyokhoz. A több lábon álló gazdálkodók sérülékenysége alacsonyabb, a nehezebb körülmények pedig felértékelték a szakmai tudást és a fegyelmezett gazdálkodást.

Kép

Az időjárási szélsőségek kikényszerítik a változást az agrárium minden területén, különösen a szántóföldi növénytermesztésben, ezért fontosak a vízmegtartás és az erdőtelepítések irányába tett állami és gazdálkodói erőfeszítések és az öntözés fejlesztése.

Kép

Az ünneplésnek még egy apropója is volt, ugyanis az AGROFERT Hungária és a Széchenyi István Egyetem Külső Tanszéket alapított, amelynek kiemelt céljai között szerepel, hogy a képzések, a kutatások területén olyan programokat, lehetőségeket dolgozzanak ki közösen, amelyek elősegítik az egyetem és a vállalkozás, valamint a magyar agrárium fejlődését.

Kép

Gratulálunk a szervezőknek a neves mezőgazdasági kiállítás megrendezéséhez!

Forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal