Búzagyűjtő napot rendeztek Komárom-Esztergom megyében

2022.07.29. 10:30 | Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal

Megyénk idén is csatlakozott az egyik legszebb, nemzeti összetartozást és szolidaritást erősítő kezdeményezéshez, a Magyarok Kenyere Programhoz, amelynek keretében a Kárpát-medence magyarok lakta településeiről ajánlanak fel búzát a gazdák, rászoruló gyermekek megsegítésére.

Kép

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Komárom-Esztergom megyei szervezete által megrendezett Búzagyűjtő Napon helyi gazdák felajánlásait fogadták ünnepélyes keretek között.
 

Kép
Kép

Jakab István, a MAGOSZ országos elnöke beszédében elmondta, hogy a Magyarok Kenyere Program nem utasításra jött létre, hanem a gazdák lelkéből fakadt, ennek köszönhető sikeressége. Az összegyűjtött gabonával a határokon túliakat is segítik, a gyűjtésből pedig a diaszpóra magyarsága is kivette a részét. A MAGOSZ azért küzd, hogy minden ember asztalán legyen kenyér.

Kép
Kép

Dr. Kancz Csaba köszöntőjében kiemelte: a szomszédunkban dúló háború és az aszályhelyzet rengeteg kihívás elé állítja a kormányhivatalt. Az aszály miatt számos kárbejelentés érkezik a gazdáktól, igyekszünk gyors ügyintézéssel segíteni nekik. A nehézségek ellenére a helyi gazdák töretlenül segítik a rászoruló honfitársaikat határainkon innen és túl, amely szívmelengető és példamutató cselekedet – mondta a főispán.

Kép

Dr. Balogh Zoltán, a NAK megyei szervezetének elnöke hangsúlyozta: Komárom-Esztergom megye nem csupán az ipara, hanem az agráriuma miatt is jelentős értékkel bír. Az országos szinten problémát jelentő, súlyos aszálykárok és a háborús időszak nehézségei miatt kiemelt fontosságú az agrárszervezetek összefogása.

Kép

A köszöntő beszédeket követően átadták a terményadományokat jelképező búzazsákokat is. Az evangélikus, református és katolikus felekezetek képviselői megáldották az új kenyeret, amit Michl József, Tata polgármestere szegett meg. A rendezvényt helyi művészek előadása is színesítette.

Kép
Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal