Egyre többet segítenek a drónok a növényvédelemben

2023.08.03. 09:14 | Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal

A dróntechnológia fejlődésével egyre nagyobb igény mutatkozik ezen eszközök növényvédelmi célú alkalmazására, így a kormányhivatalokban is szolgálatba álltak az ellenőrzések elősegítésére. Az Agrárügyi Főosztály vezetőjével, Maller Lászlóval tekintette át Dr. Kancz Csaba főispán a pilóta nélküli légijárművek használatával kapcsolatban felmerülő kérdéseket.

Kép
Egyre többet segítenek a drónok a növényvédelemben 3

 

A drónokkal kapcsolatos jogszabályok az elmúlt időszakban jelentős változásokon estek át, amelyek a drónok növényvédelmi célú használatára is kiterjednek, vagyis a jogszabályi keretek adottak. A Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatalban az új technológiával járó előnyöket – rövid idő alatt nagy terület áttekintése, a növénykultúra megbolygatása nélkül – a felderítésekre és adatnyerésekre használjuk.

 

Kép
Egyre többet segítenek a drónok a növényvédelemben 1

 

Fontos információ a gazdálkodóknak, hogy a jogszabályok által előírt drónos permetezésre jogosító képesítés megszerzésére ma már számos lehetőség rendelkezésre áll. Ugyanakkor vonatkozó jogszabály rögzíti, hogy típusminősített pilóta nélküli légijárművel (drónnal) kizárólag pilóta nélküli légijárművel való kijuttatásra engedélyezett növényvédő szer és növényvédő szernek nem minősülő növényvédelmi hatású termék juttatható ki. A földi vagy a „klasszikus” légi (repülőgéppel és helikopterrel történő) kijuttatásra engedélyezett növényvédő szerek és készítmények nem alkalmazhatók ilyen célból. A használatuk csak azt követően lehetséges, ha a meglévő érvényes engedélyokiratukat kiterjesztik a drónnal történő kijuttatásra.

 

Kép
Egyre többet segítenek a drónok a növényvédelemben 2

 

Mivel ezt még nem tették meg a készítmények előállítói, így a növényvédelmi célú drónos kezelés jogszerűen nem valósulhat meg. Ennek ellenőrzésére a kollégák az elkövetkezendő időszakban kiemelt figyelmet fordítanak. Reméljük, hogy a közeljövőben rendelkezésre fognak állni megfelelő növényvédőszerek, amellyekkel célzottabban és eredményesebben dolgozhatnak a termelők.

 

Kép
Egyre többet segítenek a drónok a növényvédelemben 4
Forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal