Ismét lesz határszemle

2023.05.18. 09:00 | Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal

A Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal felhívja az ingatlantulajdonosok és földhasználók figyelmét arra, hogy 2023-ban is lesznek határszemlék.

A határszemle ellenőrzéseket Komárom-Esztergom vármegye településeinek külterületein (beleértve a zártkerti ingatlanokat is) a kormányhivatal ingatlanügyi hatósági feladatkört ellátó szervezeti egységei hajtják végre.

A határszemlén a kormányhivatal szakemberei elsősorban a termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX. törvény (Tfvt.) 5. § (1)–(4) bekezdéseiben előírt hasznosítási, ideiglenes hasznosítási és mellékhasznosítási kötelezettség teljesítését ellenőrzik.

A hivatkozott jogszabályhely arra kötelezi a földhasználót, hogy a termőföldet a művelési ágának megfelelő termeléssel hasznosítsa, vagy termelés folytatása nélkül – a talajvédelmi előírások betartása mellett – a gyomnövények megtelepedését és terjedését megakadályozza. Ezen vagylagos módon teljesíthető hasznosítási kötelezettség nem érvényesül a szőlő és gyümölcsös művelési ágban nyilvántartott területek esetén, mivel e földrészletek kizárólag a művelési águknak megfelelő termeléssel hasznosíthatók.

További fontos információkat - különös figyelemmel az agrártámogatást igénylők részére - a csatolt tájékoztatóban találnak.

Forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal