Jogszabályi változások az árak feltüntetésében

2022.06.10. 09:00 | Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal

Az akciós árak feltüntetésére vonatkozó jogszabályi változások léptek életbe május 28-án. A módosítás fontos volt, mert amennyiben akciósan árultak egy terméket eddig, nem biztos, hogy valódi árcsökkenéssel kínálták azt. A következőkben igyekszünk rövid összefoglalóval szolgálni, a tudatosabb és költségkímélőbb vásárlás érdekében.

2022. május 28-án lépett hatályba a termékek árának és szolgáltatások díjának feltüntetését szabályozó rendelet (4/2009. (I. 30.) NFGM–SZMM együttes rendelet) egy újabb paragrafusa, ami előírja, hogy az akciós ár mellett kötelező jelölni az eredeti árat is. Az is szabály, hogy az akciózást megelőző egy hónapon belüli legalacsonyabb árhoz képest kell az akciós árat meghatározni. Például, ha a kereskedő az akciót megelőző harminc napban egy terméket 1.000Ft-ért és 800Ft-ért is kínált, akkor az akciót a kisebb összeghez kell viszonyítani. A korlátozás célja az úgynevezett kamu-akciózás gyakorlatának visszaszorítása.

A vásárlóknak szóló általános hirdetések (pl. 20%-os akció minden felsőruházatra) megengedettek, de a konkrét termékeken ilyenkor is fel kell tüntetni a korábbi és az akciós árat is. A szigorítás mind a hagyományos, mind az elektronikus kereskedelemre vonatkozik, azaz a webáruházakban is alkalmazni kell a kereskedőnek az akciózás feltüntetésére vonatkozó új szabályokat.

Az árrendelet betartását a kormányhivatalok Fogyasztóvédelmi Osztályai ellenőrzik, miközben szankcionálják azokat a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokat is, amelyekkel évek óta megtévesztik a fogyasztókat. Ilyen például a túl hosszú akciós időszak, az akciós termékek indokolatlan készlethiánya, vagy a ténylegesen fizetendő eladási ár feltüntetésének hanyagolása.

Bővebb információkat olvashatnak az alábbi weboldalon:

https://fogyasztovedelem.kormany.hu/#/tovabb_erosodnek_a_fogyasztok_jogai_2022ben_is_jovore_befellegzik_a_kamu_akcioknak

 

 

Forrás: Fogyasztóvédelmi Osztály