Komárom-Esztergom vármegye Földművelődésügyi Osztályának első féléves számadása

2024.07.23. 13:06 | Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal

A Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Földművelésügyi Osztályának feladatkörei közé tartozik többek között a vadgazdálkodás és a halgazdálkodás hatósági felügyelete, ezen területek idei eredményeiről adunk számot a következőkben.

A vadgazdálkodásról

Komárom-Esztergom vármegyében 40 vadgazdálkodásra jogosult van és hozzájuk 42 vadászterület tartozik. A Földművelődésügyi Osztály a 2023/24-es vadászévben elsődleges feladatául a vadgazdálkodásra jogosultak helyszíni ellenőrzését tűzte ki. A vadgazdálkodásra jogosultak szeptember 30-ig kötelesek benyújtani a társasvadászatok időpontjait, amelyekre általában szombatokon és vasárnapokon kerül sor. Az összes társasvadászatot bejelentő vadgazdálkodásra jogosultnál tartottunk ellenőrzést, több esetben a rendőrséggel együttműködve. Az ellenőrzések során vadászat felfüggesztését, vagy leállítását indokló szabályszegéssel nem találkoztunk.

A hétköznapi munkavégzés során a vadásztársaságok helyszíni ellenőrzését végeztük. Felkérésünkre a legtöbb esetben velünk tartott az az Agrárminisztériumból érkező tájegységi fővadász, akinek a tájegységébe tartozik az adott vadászterület. Az ellenőrzések során megvizsgáltuk a kötelezően vezetendő dokumentációk meglétét, szabályosságát. Az egyéni-, illetve a társas vadászati napló vezetésének az egységesítése a célunk a vármegyén belül. A dokumentációk vizsgálata után a vadászterületeken a vadászati létesítmények ellenőrzésével zártuk az ellenőrzést. A vadásztársaságok és a kormányhivatal közötti kapcsolat problémamentes.

A vadgazdálkodás egyéb engedélyezési eljárásaiba - mint például az éves vadgazdálkodási terv jóváhagyásába - a Területi Vadgazdálkodási Tanács szakemberei is bevonásra kerültek. A Területi Vadgazdálkodási Tanácsban képviselteti magát a Vadászkamara, a Vadászati Védegylet, az Agrárkamara, az Erdészeti hatóság és a két Állami Erdészet.

2024. június 1-től a Pest Vármegyei Kormányhivatal zárttéri vadtartó létesítményekkel kapcsolatos feladatainak ellátása jogszabályváltozás következtében a területi (vármegyei) vadászati hatóságok hatáskörébe került.

A halgazdálkodásról

Az elmúlt évben 4 új halgazdálkodási vízterület nyilvántartásba vétele történt meg, így jelenleg 105 db nyilvántartott halgazdálkodási vízterület van Komárom-Esztergom vármegyében. Kiemelt fontosságú feladatként kezeljük a Hivatásos halőrök továbbképzését, illetve a társadalmi halőrök vizsgáztatását. 2023-ban 116 halvédelmi bírság kiszabására irányuló eljárást folytattunk le, 2024-ben eddig 62 esetben kellett eljárnunk. A halgazdálkodásra jogosultak ellenőrzését folyamatosan végzik kollégáink.

Természetesen ezen feladatok csak egy részét adják a Földművelődésügyi Osztály tevékenységi körének, ezeken felül a mezőgazdasági hasznosítású földterületek földárverések lebonyolítását, az agrárkárok helyszíni szemléjét, felmérését és jóváhagyását, a hegybírók ellenőrzését, a termeléshez kötött támogatást igénybevevő gyümölcsültetvények ellenőrzését is ellátják.

2024-ben 16 db kárbejelentés érkezett vármegyénkben mezőgazdasági káreseményről, ebből 16 esetben helyszíni szemle alapján hoztak munkatársaink elsőfokú döntést, míg vis maior szakhatósági állásfoglalás 10 esetben történt.

Forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal