Megnyílt Magyarország legnagyobb üvegháza, megújult a kisbéri lovarda

2024.05.21. 16:20 | Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal

Egyszerre két fejlesztéssel gazdagodott a minap Komárom-Esztergom, ugyanis Ácson adták át az ország legnagyobb és legmodernebb, hidroponikus üvegházát, továbbá a kisbéri lovarda ikonikus istállóját is felújították. A két helyszínre Dr. Kancz Csaba főispán kísérte el Dr. Nagy István agrárminisztert.

Kép
1-Megnyílt Magyarország legnagyobb üvegháza, megújult a kisbéri lovarda

Kisbér az 1800-as évektől kezdve a magyar lótenyésztés kiemelkedő fellegvára volt, ennek a második világháború vetett véget. A város büszke mind az akkori eredményeire, mind a hagyományok megőrzésére, igyekszik megmenteni és a jövőnek megőrizni azt, amit lehetséges.

Kép
2-Megnyílt Magyarország legnagyobb üvegháza, megújult a kisbéri lovarda

Ennek a folyamatnak az eredményeként újult meg a Lovarda melletti északi istálló, L alakú, ikonikus épülete. A külső és belső renoválás mellett lovaspálya és kerítés kialakítása is megtörtént. Az ünnepélyes átadón vendégünk volt vármegyénkben Dr. Nagy István agrárminiszter és Dallos Gyula miniszteri biztos is.

Kép
3-Megnyílt Magyarország legnagyobb üvegháza, megújult a kisbéri lovarda

Ugyanezen a napon a miniszter Czunyiné Dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselővel és kormánybiztossal, Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselővel, Dr. Kancz Csaba főispánnal vett részt Ácson, a helyi Termál-Kertészet Kft. üvegházátadó ünnepségén.

Kép
4-Megnyílt Magyarország legnagyobb üvegháza, megújult a kisbéri lovarda

A GreenCoop csoport legújabb, hatodik üvegházát nyitotta meg a településen, és ez az első, amely uborkatermesztéssel foglalkozik. A maga 6,5 hektárjával Magyarország legnagyobb és legmodernebb létesítménye, amely 80 főnek biztosít munkahelyet. Külön érdekesség, hogy a 61 négyzetméteres, egybefüggő kellemes légteret nyújtó épületben nincs talaj, termőföld, ugyanis itt hidroponikus növénytermesztés történik, valamint geotermikus energiával, termálvízzel fűtik, az öntözéshez összegyűjtött esővizet használnak, vegyszerek helyett pedig biológiai növényvédelmet alkalmaznak. Ezeknek a megújuló forrásoknak köszönhetően kevesebb szén-dioxidot bocsát ki, mint a többi hasonló méretű, hagyományos üvegházi termelő.

 

Gratulálunk a fejlesztésekhez!

 

Forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal