Csütörtöktől szünetel az Európai Egészségbiztosítási Kártyával kapcsolatos ügyintézés

Csütörtök (2024. október 17.) 17.00 órától hétfő (október 21.) 07.00 óráig karbantartás miatt szünetel az Európai Egészségbiztosítási Kártyával kapcsolatos ügyintézés.

Szíves megértésüket és türelmüket köszönjük!

Megújult képzési támogatás a versenyképesség megőrzéséért

2024.10.09. 08:23 | Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal

A magyar gazdaság versenyképességének megőrzéséhez részben a humánerőforrás fejlesztésén keresztül vezet az út, amely fejlesztés ezen túlmenően emberek, családok életére, karrierutakra, az egyéni boldogulásra gyakorol pozitív hatást.

A GINOP_PLUSZ-3.2.1-21 kódszámú, A munkavállalók és vállalatok alkalmazkodóképességének és termelékenységének javítása a munkaerő fejlesztésén keresztül című európai uniós kiemelt stratégiai fontosságú pillér projekt a fenti célkitűzések elérése érdekében most megújult tartalommal áll a pályázók rendelkezésére. Ennek a támogatási konstrukciónak az újdonsága, hogy a támogatható munkáltatói körön belül kiemelt lehetőséget biztosít az energiaintenzív ágazatokban főtevékenységet végző munkaadóknak a munkahelyi képzések megvalósításához, amelyek közvetlen célja, hogy a munkaerőpiaci igényeknek megfelelő, a változásokhoz alkalmazkodni képes, friss szakmai ismeretekkel rendelkező munkaerőt biztosítsanak a vállalkozások számára.

A kiemelt pillér projekt megvalósításának teljes időtartama 2021.08.01-2027.10.31 közötti időszak.

A támogatás harmadik hirdetmény szakaszára 2024. március 05. napjától nyújtható be kérelem, a forrás kimerüléséig, de legkésőbb 2024. november 30. napjáig. A program az Európai Unió támogatásával és Magyarország társfinanszírozásával valósul meg 70 Mrd forint keretösszegből. A Komárom-Esztergom Vármegyében fejlesztésre felhasznált vissza nem térítendő forrás 1,84 Mrd forint.

A kiemelt pillér projekt célja, hogy a vállalatoknak nyújtott feltételesen visszatérítendő támogatásokon keresztül segítse elő munkavállalóik képzését, hozzájárulva ezzel a termelékenységük javulásához, a munkavállalók tudásának, kompetenciájának fejlesztéséhez.

A mikro-, kis- és középvállalatok besorolástól függően maximum 75 millió forint, a nagyvállalatok maximum 150 millió forint feltételesen vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek. A képzési program megvalósítására a hatósági szerződés megkötésétől számított 18 hónap áll rendelkezésre. Az eredményességmérésre a képzési program utolsó napját követő 180. napig, de legkésőbb 2026. július 31-ig kerül sor. A képzés megvalósításához kérhető előleg maximális mértéke a teljes támogatási összeg 50%-a, de ez az összeg elsősorban képzési támogatásra használható fel.

A képzések költségének támogatásán túl lehetőség van a képzés miatt kieső munkaidőt kompenzáló bértámogatás igénybevételére, és a szakmai megvalósító költségének támogatására is (ez utóbbi támogatási elem viszont csak kis- és középvállalkozók számára elérhető).
A projektben elérhető képzési támogatás a munkaadó kkv-besorolása, illetve tevékenységének ágazata alapján 50-100% közötti intenzitású.

A Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal a szolgáltató közigazgatás keretei között a partnerségi kapcsolatok kialakítására és fenntartására törekszik. Ennek érdekében nem csak online formában, hanem személyesen is rendszeresen találkozik a gazdasági élet szereplőivel. A program nyújtotta támogatási lehetőségekről legközelebb a GINOP_PLUSZ-3.2.1-21 kiemelt pillér projekt vármegyei részprogramjának keretében 2024. október 17-én megrendezésre kerülő munkáltatói fórumon tudunk személyesen konzultálni a foglalkoztatókkal, mely eseményre ez úton is meghívunk minden kedves érdeklődőt.

A programról további részletek a www.munka.hu oldalon, a Munkaerő fejlesztési támogatás menüpont alatt találhatók, ahol rövid, digitális útmutató is elérhető. 

Forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal