Öreg mobilod még hasznos lehet

2022.10.26. 06:30 | Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal

Egy nemzetközi környezetvédelmi programhoz csatlakozott a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal azon célból, hogy használaton kívüli, működésképtelen mobiltelefonok összegyűjtésre, majd továbbadásra kerüljenek újrahasznosításra. Ennek az értelme az, hogy a bennük található értékes fémek körforgásban maradnak, azok bányászata csökken és így a veszélyeztetett, vadon élő állatok élőhelye nagyobb területen maradhat fent.

A Jane Goodall Intézet közös kampányt indított az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet Egyesület segítségével, ami a magyar háztartásokban használt, de használaton kívülre került mobiltelefonokat célozza meg. Ezeket a készülékeket az emberek elpakolgatják különböző rejtett zugokba, fiókokba, ahol aztán évekig lapulnak, amíg egyszer csak kidobásra kerülnek. Nem is sejtve micsoda kincs rejlik bennük! A használt készülékekből 17 féle fémet lehet visszanyerni, többek között aranyat, ezüstöt, palládiumot és rezet. A mobiltelefonok előállításához szükséges nyersanyagok, mint például a koltán bányászata Afrikában veszélyeztetett fajok élőhelyét, fennmaradását és a helyi közösségek érdekeit fenyegetik. A program szervezői ezt a folyamatot szeretnék megfékezni. Céljuk a használt mobiltelefonokban található fémek újrahasznosítása, amelynek köszönhetően csökken azok bányászata. Ezzel az Afrikában élő veszélyeztetett fajok, a gorillák, csimpánzok, bonobók túlélését segíthetik.

Kép

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal csatlakozott a KÖVET Egyesület kampányához, és a Jane Goodall Intézet munkáját segítve, megkezdte mobiltelefon visszagyűjtő akcióját. Arra kérjük ügyfeleinket, kollégáinkat, illetve jelen felhívás olvasóit, hogy keressék elő a fiókok, szekrények mélyéről a használaton kívüli mobiltelefonokat, és kérjék el az ismerősöktől, barátoktól is, majd hozzák be a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal központi épületébe (2800 Tatabánya, Bárdos László u. 2.), ahol a második emeleti információs pultnál található gyűjtődobozban helyezhetik el azokat. A leadott mobiltelefonokat továbbítjuk a szervezet együttműködő partnerének, ahol egy zárt láncolaton keresztül feldolgozzák, újrahasznosítják azokat. A gyűjtés 2022. november 22-ig tart.

A tavalyi kampány során hazánkban 867 gyűjtőponton körülbelül 17 ezer darab telefont adtak le. Kérjük, csatlakozzon Ön is a „PASSZOLD VISSZA, TESÓ” kampányhoz!

Kép

 

 

Forrás: Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály