Országos megemlékezés Komárom-Esztergom vármegyében

2023.01.20. 08:43 | Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal

Január 19-e a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének az emléknapja. Ezen alkalomból Környén rendezték az országos, központi megemlékezést.

1946. január 19. és 1948. június 30. között kétszázezer embernek kellett elhagynia otthonát, igazságtalan vádak és döntés alapján. E fájdalmas esemény emlékére 2012. december 10-én az Országgyűlés január 19-ét a magyarországi németek elhurcolásának emléknapjává jelölte ki.

Kép
Kép

A környei eseményen többek között jelen volt Az eseményen többek között jelen volt Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, Ritter Imre német nemzetiségi képviselő, a Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága elnöke, Englenderné Hock Ibolya, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke, Czunyiné Dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő, Popovics György a megyei közgyűlés elnöke, Tirhold Kármen, Környe község német nemzetiségi önkormányzatának elnöke, Beke László polgármester, Dr. Kancz Csaba főispán, valamint a megye sváb településeinek önkormányzati vezetői, kultúrcsoportok tagjai.

Kép
Kép

Az alkalom a környei római katolikus templomban kezdődött, ahol szentmisét celebrált Exc. Spányi Antal, a székesfehérvári egyházmegye megyéspüspöke. Ezután a résztvevők a vasútállomás mellett található Német Elűzetés Emlékművénél helyezték el koszorúikat.

Kép
Forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal