Csütörtöktől szünetel az Európai Egészségbiztosítási Kártyával kapcsolatos ügyintézés

Csütörtök (2024. október 17.) 17.00 órától hétfő (október 21.) 07.00 óráig karbantartás miatt szünetel az Európai Egészségbiztosítási Kártyával kapcsolatos ügyintézés.

Szíves megértésüket és türelmüket köszönjük!

Sosem késő - mindig van lehetőség!

2024.10.04. 11:51 | Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal

A Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal többféle lehetőséget kínál, hogy az álláskeresők elhelyezkedjenek. A közelgő határ menti állásbörzéről és a felnőttképzési lehetőségekről adunk tájékoztatást lenti sorainkban.

 

Határ menti állásbörze – Komárom

Állást keres? Váltani szeretne? Várjuk a Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal határ menti állásbörzéjén, amelyen elsősorban a komáromi, a tatai és a tatabányai járás, valamint a határ menti régióhoz tartozó szlovák foglalkoztatók jelennek meg, lehetőséget biztosítva a térség jelentősebb ágazatai, valamint az általuk kínált munkalehetőségek megismerésére.

A Komárom-Szőny városrészben megrendezésre kerülő esemény célja, hogy a munkavállalók megtalálják a képességeiknek, igényeiknek megfelelő álláslehetőséget, a munkáltatók pedig ráleljenek arra a jelöltre, aki a legalkalmasabb a munkakör betöltésére. A program egyaránt nyitott a több éves szakmai tapasztalattal rendelkező munkavállalók, a pályamódosítás előtt állók és a pályakezdők számára. A rendezvényen a cégek képviselőivel folytatott beszélgetés során tájékozódni lehet az üres pozíciók mellett a munkáltató elvárásairól, a várható munkakörülményekről és juttatásokról, valamint közvetlen lehetőség nyílik az önéletrajz benyújtására, jelentkezésre. Azok részére, akik a határon túl keresnek állást, a kormányhivatal EURES tanácsadói nyújtanak információt a külföldi munkalehetőségekről és a biztonságos munkavállalással kapcsolatos kérdésekben.

Az állásbörzével egybekötött munkáltatói fórumon a munkáltatók az aktuális foglalkoztatás-felügyeleti és munkavédelmi kérdésekről is tájékozódhatnak.

A határ menti állásbörzének ezúttal a Szőnyi Petőfi Sándor Művelődési Ház ad otthont 2024. október 17-én. A program 9:00 órakor ünnepélyes megnyitóval veszi kezdetét és délután 13:00 órakor zárul. A rendezvénnyel kapcsolatos további részletekért Anda Klára foglalkoztatási szakügyintézőt kereshetik a +36 34 795 089 vagy a +36 30 867 6941 telefonszámokon.

 

Második esély álmaink munkájához?

Ismét megnyílt a lehetőség a szakmát tanulni, vagy pályát módosítani szándékozó álláskeresők előtt. Európai uniós társfinanszírozású programjainknak köszönhetően támogatható képzések közül válogathatnak azok, akik bizonyítványt szereznének.

Nem hiába hangsúlyozzák már a tanórákon is az élethosszig tartó tanulás fontosságát, hiszen sosincs késő visszaülni az iskolapadba. Saját tudásunk szélesítésével ugyanis a munkaerőpiacon történő elhelyezkedésünk esélyeit is növelni tudjuk.

Az Eurostat 2022-es felmérése szerint Magyarországon az aktív korúak, vagyis a 25-64 év közötti korosztály közel 8 százaléka vesz részt valamilyen képzésen – ezzel az európai országok sorában a 10. helyen állunk.

A felnőttképzés nemcsak azoknak nyújt második esélyt, akik bizonyos életesemények miatt lemorzsolódtak az iskolából és nem szereztek végzettséget, szakmát, és így a munka világába nem vagy nehezen tudnak belépni. A különböző tanfolyamok, tréningek a pályaváltóknak és magukat tovább képezni akaróknak is óriási lehetőségeket rejtenek, sokszor ugyanis egy rosszul megválasztott, vagy egy már elavultnak számító szakma is lehet oka annak, hogy valaki hosszabb ideje álláskereső, vagy nem a számára megfelelő munkahelyen dolgozik.

 

Milyen szakmát tanuljunk?

Először is érdemes körülnézni, mire van igény. Az álláshirdető portálok feltérképezésével, a munkalehetőségeket összegyűjtő újságok fellapozásával is sokat megtudhatunk arról, hogy a helyben megtalálható munkáltatók kiket, milyen pozíciókra várnak. Szakmai előképzettség, tudás hiányában ezt követően kereshetünk olyan tanfolyamot, aminek elvégzésével nagy eséllyel el tudunk a későbbiekben helyezkedni. Ebben nyújt érdemi segítséget a Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal. Járási Hivatalaink Foglalkoztatási Osztályain munkatársaink nemcsak a jelenleg elérhető álláskínálatról és egyéb elhelyezkedést segítő szolgáltatásainkról, de a támogatható képzésekről is széleskörű tájékoztatást adnak. Bizonyos feltételek megléte esetén a hivatalt felkereső álláskereső több olyan képzés közül válogathat, ami az európai uniós társfinanszírozású GINOP_PLUSZ 4.1.1. Ifjúsági Garancia Plusz, illetve a GINOP_PLUSZ 3.1.1. A munkaerő-kínálat bővítése és fejlesztése elnevezésű kiemelt stratégiai jelentőségű pillér programoknak köszönhetően támogatható, és akár álláskeresést ösztönző juttatás is kapható a tanfolyam ideje alatt. Előbbi a 15-29 éves korosztály, utóbbi programunk a 30-64 év közötti álláskeresők elhelyezkedését, képesítését szolgálja.

Mindemellett az is vonzóvá teszi egy új szakma megszerzését, hogy a Kormányhivatal a térség munkáltatóival történt előzetes igényfelmérés alapján tervezte meg azon tanfolyamok körét, melyek elvégzésével nagy eséllyel visszatalálnak a munka világába azok, akik korábban valamilyen oknál fogva nehezen, vagy egyáltalán nem találtak állást.

Az elmúlt hetekben teltházzal indult el a hegesztő, a csőhálózat-szerelő és az egészségfejlesztési segítő képzés és a következő időszakban is számos lehetőséget kínálunk a tanulni szándékozóknak. Többek mellett pincérsegéd, uszodamester, gyorséttermi eladó, bevontelektródás kézi ívhegesztő tanfolyam indul, emellett a nagy érdeklődésnek örvendő angol és német nyelvi képzések is támogatható formában kezdődnek meg vármegyénkben. Lehetőség nyílik targonca-kezelői, logisztikus, asztalos, gipszkartonszerelő, vagy éppen sütőipari és gyorspékségi munkatárs, süteménykészítő, személy-és vagyonőr, illetve segédápoló képesítések megszerzésére is.

A teljes képzési jegyzék itt érhető el: https://kormanyhivatalok.hu/sites/default/files/2024-09/varmegyei-kepzesi-jegyzek_2024.pdf

 

Mit adhat egy új szakma?

Gyorsan fejlődő világunkban előfordulhat, hogy az évekkel ezelőtt megszerzett képesítéssel már nem lehet elhelyezkedni. Már nincs rá igény, vagy egyszerűen az a tudás elavult, az ipari fejlődés, a gépesítés túlhaladta. Ilyen esetben jó megoldás lehet egy „ráépülő” átképzés, továbbképzés, amivel korábbi tudásunkat megújítva máris a mai kor igényeinek megfelelő ismereteket szerezhetünk. Nem ritka azonban az sem, hogy több év, akár évtized után szeretnénk újítani és egy teljesen más területen tapasztalatot szerezni. Ennek oka lehet egy korábbi rossz döntés, egy kevésbé keresett szakma, illetve a „burnout”, azaz a kiégés – a fizikai, mentális kimerülés, vagyis ez esetben egy már kitaposott és ezáltal elunt életút. A gyorsan változó munkaerőpiac tehát önmagában is arra késztet, hogy önmagunk folyamatos fejlesztésével, új készségek elsajátításával alkalmazkodjunk a kor igényeihez. 

Összegzésképp elmondhatjuk, hogy a felnőttképzésben szerzett szakképesítés, szakma vagy részszakma új utakat nyit meg azoknak is, akiknek eddig nehezített volt a munkakeresés és azoknak is, akik a korábbiakhoz képest egy teljesen más területen képzelik el a jövőjüket.

Forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal