A szűrések minden korban hasznosak

2022.11.14. 13:44 | Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal

Az „Életet az éveknek” Országos Klubszövetség Komárom-Esztergom Megyei szervezete egészségnapot rendezett november 11-én, többek között a kormányhivatal munkatársaival kooperálva.

Az esemény Dr. Sipos Erika gyógyszerész előadásával kezdődött „Optimális gyógyszerfelhasználás” címmel, amely a lakossági gyógyszerhasználathoz nyújtott hasznos információkat. Szó esett a gyógyszerek tárolásáról, szedéséről, a lejárt gyógyszerekkel, segédeszközökkel kapcsolatos teendőkről.

Barnáné Susa Éva, a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály egészségfejlesztési szakügyintézője a leggyakoribb betegségek étrendi kezeléséről tartott előadást, összefoglalva a legfontosabb tudnivalókat cukorbetegség (Diabetes Mellitus), az elhízás (Obesitas), a magas vérnyomás (Hypertonia) étrendjével kapcsolatban, illetve a gyógyszerszedéssel kapcsolatos főbb problémákra is felhívta a figyelmet.

A résztvevők a nap folyamán tájékoztatót hallgathattak meg a megyei rendőrfőkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársától is.

A rendezvény kiegészült a Népegészségügyi Főosztály munkatársai által nyújtott alábbi szűrésekkel:

- digitális mérleg (testsúly, testzsír% és testizom%, viscerális/hasi zsír, BMI/testtömeg index, alapanyagcsere kalkuláció/nap) és ehhez kapcsolódó táplálkozási/dietetikai tanácsadás;

- vércukor- és koleszterinmérés;

- vérnyomásmérés;

- mellönvizsgálat bemutatása (mellmulázs), illetve mindezekhez tájékoztató anyagokat is osztottak.

A Komárom-Esztergom Megyei Rákellenes Egyesület asztalánál a vastagbélszűrés lehetőségeiről kaphattak tájékoztatást az érdeklődők.

Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály