Tájékoztatás nyári szezonális ellenőrzésekről vármegyénkben

2023.07.21. 09:37 | Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal

Dr. Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár 2023 nyarára is szezonális ellenőrzést rendelt el a NÉBIH, illetve a kormányhivatalok vármegyei és a járási élelmiszerlánc-felügyeleti szakembereinek közreműködésével.

Idén kiemelten ellenőrizendő célterületként a nyári táborok, fesztiválok, strandbüfék, streetfoodok és a lovas táborok vizsgálatára kerül sor, ezek eredményeit tekintette át Dr. Kancz Csaba főispán és Dr. Karácsonyi Ottó főosztályvezető.Vármegyénkben az ellenőrzés eddigi tapasztalatai kedvezőbb képet mutatnak a tavalyi évben megállapítottaknál. 2022-ben 34 ellenőrzött egységből 1 esetben tevékenység korlátozására került sor, 8 ellenőrzés során megállapított jogszabálysértések miatt pedig 2.740.000.-Ft élelmiszerlánc-felügyeleti bírság kiszabására került sor.

Kép

Idén az eddig ellenőrzött strandbüfék közül egy helyszín ellenőrzésénél állapítottak meg kollégáink jelentősebb élelmiszerbiztonsági, higiéniai és dokumentációs hiányosságokat. Itt a feltárt problémák megszüntetésére kötelezésen kívül pénzbírság kiszabására is sor került. A többi egység ellenőrzése során feltárt apróbb hiányosságok esetén munkatársaink kötelezték az üzemeltetőket azok felszámolására. Az ellenőrzött nyári táborokban a higiéniai feltételek biztosítottak voltak, a főző- és tálaló konyhák ellenőrzése során nem állapítottak meg hiányosságokat. A lovas táborok szemléje során sem találtak kirívó állategészségügyi, vagy állatvédelmi jogszabálysértéseket a kormányhivatali dolgozók.

Kép

Az ellenőrzések egész nyáron folytatódnak, reméljük a továbbiakban is javul az üzemeltetők jogszabálykövető hozzáállása, ezáltal is nyugodtabbá és biztonságosabbá téve mások pihenését.

 

Forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal