Újabb pályázati lehetőségek segítik a vállalkozásokat

2024.03.25. 11:39 | Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal

Újraindul a munkavállalók képzését célzó a GINOP_Plusz-3.2.1 projekt – mondta sajtótájékoztatón a Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatalban Zölde Mónika, a Foglalkoztatási, Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztály vezetője.

Kép
KEVKH GINOP sajtótájékoztató 1

A programmal a kormányzat célja, hogy a vállalkozásokat segítse a gazdaság igényeinek megfelelően támogatásokkal, ezen belül megfelelően képzett munkatársakkal.

A vállalatoknak nyújtott támogatásokat a munkavállalók képzésére lehet felhasználni, hozzájárulva ezzel a termelékenység javulásához, a munkavállalók tudásának, kompetenciájának fejlesztéséhez. A programban idáig két, már lezárult pályázati szakaszban lehetett támogatási kérelmet benyújtani. A jelenlegi, 2024. március 5. napján elindult harmadik hirdetményszakasz továbbra is a mikro-, kis- és középvállalkozások, valamint nagyvállalatok munkavállalóinak szóló képzések finanszírozását segíti, de kiemelt lehetőséget jelent az energiaintenzív ágazatokban foglalkoztatott munkavállalók tudásbővítésére.

A vállalkozások a projekt keretében elsődlegesen a munkavállalók képzési költségeihez és a munkavállalók képzése alatti kieső munkaidőre járó bérhez, valamint a szakmai megvalósító költségéhez kapcsolódóan igényelhetnek támogatást. Ez utóbbi támogatási elem viszont csak kis- és középvállalkozók számára elérhető – mondta a főosztályvezető.

Zölde Mónika ismertette, hogy a munkáltatók a következő négy kategóriában nyújthatnak be kérelmet az állami foglalkoztatási szervhez: szakmai ismeretre irányuló, soft skill, információs és kommunikációs technológiákra irányuló, valamint a nyelvi képzések.

A támogatás intenzitása függ a munkaadó besorolásától, így a mikro- és kisvállalkozások esetén 70%, középvállalkozások számára 60%, nagyvállalatoknál 50%. Kivételt képeznek a magas energiaintenzitású termelésben érintett ágazatokban működő vállalkozások, ahol mérettől, besorolástól függetlenül 100% a támogatási intenzitás. Fontos információ még, hogy a munkavállaló képzés alatti kieső munkaidejére igényelhető bértámogatás, amely a képzési támogatásokhoz hasonlóan szintén besorolástól függően változik, és az intenzitások megegyeznek a képzési támogatásnál leírtakkal. További részletek a www.munka.hu oldalon, a Munkaerő fejlesztési támogatás menüpont alatt találhatóak.

Kép
KEVKH GINOP sajtótájékoztató 2

 

 

Forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal