Újra ülésezett a vármegyei foglalkoztatási paktum

2023.10.20. 10:16 | Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal

Bértámogatással, munkaerőpiaci szolgáltatásnyújtással, valamint a lakhatási és munkába járási költségek támogatásával is segít az a foglalkoztatási paktum, amelyben kormányhivatalunk konzorciumi partnerként vesz rész. Az átfogó projekt egyik mérföldköve volt az az ülés, amelyen a támogatások novemberi elindulásáról is szó esett.

A Komárom-Esztergom Megyei Foglalkoztatási Paktum TOP_PLUSZ-3.1.1-21-KO1-2022-00001 azonosítószámú „Komárom-Esztergom Megyei Foglalkoztatási Paktum 2021-2027” című programja keretében az Irányító Csoport ülését tartották Tatabányán a Megyeháza épületében.

Kép

Dr. Kancz Csaba főispán és Popovics György a vármegyei közgyűlés és a foglalkoztatási fórum elnöke köszöntötték a jelenlévőket, majd bemutatták a megyei foglalkoztatási paktum konzorciumi partnereinek tájékoztatóját a TOP_PLUSZ projekt két ülés között eltelt időszakban ellátott feladatairól, és a „Komárom-Esztergom megyei foglalkoztatási paktum együttműködés megerősítése 2018-2020” című projekt eredményeiről.

Kép

A TOP_PLUSZ program egyrészt bértámogatással segíti a célcsoport elhelyezkedését. Tervezetten összesen 840 bértámogatást kívánnak nyújtani a vármegye foglalkoztatói, különösen a KKV-k számára. Kiemelt támogatási fókusz a TOP_PLUSZ, GINOP_PLUSZ beruházásaihoz járuló új munkaerőigény bértámogatása. Másrészt a vármegyében induló új egyéni vállalkozások számára tőkejuttatással kombinált minimálbér támogatást nyújtanak, ezáltal akár 3-3,5 millió forint támogatást is kaphat egy ügyfél.

Kép

A munkaerő mobilitást elősegítendő, a célcsoport, illetve foglalkoztatóik számára a lakhatási, munkába járási költségek támogatása is elérhető lesz. Hasonlóképpen a tartós elhelyezkedést gátló hiányzó tudás megszerzésére, az adott munkakör ellátásához szükséges készségek elsajátításához a munkaerőpiaci alkalmazkodást is segítik a projekt keretében.

Kép

A TOP_PLUSZ program támogatásai még idén, tervezetten novemberben elindulnak, ehhez a technikai feltételek, informatikai háttér már rendelkezésre állnak. A bértámogatásokkal és a szolgáltatásnyújtással kezdődik az idén, a jövő év elején a többi támogatásformával folytatódik.

A Kormányhivatal konzorciumi partnerként vett részt a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében támogatott projekt megvalósításában. A paktumszervezeti tevékenység újszerű, alulról építkező kezdeményezés volt a 2013-2020-as európai uniós programozási ciklusban, mely a vármegye foglalkoztatásában érdekelt feleket hozta össze. Az elért eredmények azt bizonyítják, hogy mind a 2016-ban megalakult paktumszervezet, mind a konzorcium nemcsak „helyben”, hanem országos szinten is jól teljesített.

Forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal