A zöldségek és gyümölcsök nyomonkövethetősége a minőség garanciáját jelenti

2023.11.30. 13:34 | Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal

A Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal idén is különös gondot fordít arra, hogy egészséges és vegyszermentes élelmiszer kerüljön az asztalainkra, így illetékes szervként ellenőrzésekkel segíti a magas minőség fenntartását. A hivatal idén eddig közel 2 tonna problémás zöldségtől és gyümölcstől kímélte meg a vármegye lakosságát.

Kép

A friss zöldségek és gyümölcsök forgalmazása különösen nagy gondosságot igénylő területe az élelmiszer-kereskedelemnek. A fogyasztók alapvető érdeke, hogy a forgalomba kerülő tételek a termőföldtől az asztalig kiváló minőségben és nyomonkövethető módon jussanak el. Ennek biztosítása a termelő és a kereskedő elemi érdeke, de ezt hazai és Európai Uniós szabályok is segítik. Az elmúlt évek ellenőrzési tapasztalatai alapján a forgalmazók számára a legnagyobb kihívást a nyomonkövethetőség biztosítása jelenti. Az egyes tételek jelölése és a származás számlákkal, szállítólevelekkel történő igazolása nem öncélú. Kizárólag így biztosítható, hogy a minőségbe és biztonságba vetett fogyasztói bizalom megmaradjon, az élelmiszer a termelőig visszavezethető legyen, és bármely élelmiszerlánc-esemény kapcsán az áruk kivonása és a hiba okának feltárása megtörténhessen. Épp ezért rendelkezik a jogszabály a következőről: „Amennyiben az élelmiszer eredete kétséget kizáró módon nem állapítható meg, a nyomonkövethetőségre vonatkozó előírások megsértése az emberi életet és egészséget veszélyeztető helyzetnek minősül.”

A Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztálya évente több mint 300 tétel esetében ellenőrzi a követelmények megtartását. Az egyes ellenőrzések helyszínét úgy jelöljük ki, hogy kisebb és nagyobb forgalmazó egységekben, valamint útmenti, alkalmi árusoknál is történjen vizsgálat. Az ellenőrzések alkalmával a minőségen és nyomonkövethetőségen túl egyes termékek esetében a mikrobiológiai- és növényvédőszer-szennyezés vizsgálatára is sor kerül. Általános tapasztalat, hogy a legtöbb hiányosság az útmenti, alkalmi árusok esetében fordul elő, ezért javasoljuk, hogy e helyszíneken különös körültekintéssel vásároljanak.

Az egyes zöldség-gyümölcs tételeken a vásárló számára is jól látható módon fel kell tüntetni minimum a termék nevét, a termelő/feladó/csomagoló nevét, címét, a termék származási országát, valamint tételazonosítóját (pl. LOT szám vagy csomagolás dátuma). Magyar termék esetében az országzászlót is el kell helyezni. Ha a zöldséget és gyümölcsöt őstermelő árusítja, akkor ennek tényét és az őstermelő adatait a helyszínen jól látható módon kell elhelyezni.
A forgalmazás helyszínét érdemes alaposan szemügyre venni. Előfordulhat, hogy a közelben nem biztosítottak a személyi higiénia alapvető feltételei, nincs mosdó, kézmosási lehetőség. Bármely hiányosság esetén inkább tekintsünk el a vásárlástól!

A minőségi és egyéb kifogásokat a NÉBIH ingyenesen hívható Zöld számán (06-80-263-244) lehet jelezni, a helyszíni ellenőrzést az illetékes kormányhivatal folytatja le.

Komárom-Esztergom vármegyében 2023. év során a nyomonkövethetőség hiánya miatt 7 zöldség-gyümölcs tétel esetén vált szükségessé forgalomból való kivonás, a tételek összmennyisége 1932 kg volt. Az egyes tételek megfelelő jelölésével és a származás igazolásával a megsemmisítés elkerülhető lett volna. Növényvédőszer-szennyezés egy tételben fordult elő (spenót, deltametrin), természetesen a termelővel szemben eljárás indult.

Forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal